Fehratović: Presuda Mladiću moralna satisfakcija žrtvama

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Jahja Fehratović ocijenio je da je presuda Mladiću značajna, kao makar relativna i moralna satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama.

On je rekao da ova presuda predstavlja zalog svima da nikada više ne dođe do genocida i zločina.

“Pravda je temelj pomirenja. Mi narodi Balkana vapimo za istinom i pravdom kako bi one bile zalog naše budućnosti, baza na kojoj ćemo izgrađivati odnose i truditi se da sljedećim generacijama ostavimo trajni mir i stabilnost ovog prostora.  U tom pogledu je i današnja presuda Mladiću značajna kao makar relativna i moralna satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama i zalog svima nama da nikada više ne dođe do takvih zločina i genocida, jer smo se u posljednjih stotinu i pedeset godina jako često suočavali sa njima.”

On je dodao da je pravda temelj pomirenja, a da narodi Balkana “vape za istinom i pravdom” kako bi one bile baza na koju će saditi svoje odnose i truditi se da sledećim generacijama ostave trajni mir i stabilnost.

“Mladić je od danas i zvanično proglašen krivim po deset tačaka optužnice, još jednom je potvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid – i to je nešto što će ostati u historiji čovječanstva trajno ubilježeno. Potrebno je da tu istinu prihvate svi na Balkanu, kako bismo na temelju nje i drugih činjenica koje tretiraju našu bližu historiju i ratove na tlu bivše Jugoslavije sklopili mozaik svega kroz šta smo prošli individualno i kolektivno i na presjeku tog iskustva počnemo izgrađivati budućnost – jer nemamo pravo našoj djeci u nasljeđe ostaviti nesređene društvene prilike i rizik da prođu kroz slična iskustva koja smo mi imali”, rekao je Fehratović.

On je dodao da svaki zločinac treba da bude procesuiran i kažnjen.

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.