Francuski parlamentarci pozvali predsjednika Hollandea da prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Grupa od 153 zastupnika Narodne skupštine i Senata uputila je otvoreno pismo francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu u kojem ga pozivaju da prizna nezavisnu državu Palestinu prije isteka predsjedničkog mandata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otvoreno pismo francuskih parlamentaraca u cijelosti je prenio list “Le Journal du Dimanche”, a pismo je napisano inicijativom senatora iz reda vladajućih socijalista Gilberta Rogera.

Ističući kako su dosadašnje inicijative uspostave mira i stabilnosti na Bliskom istoku zasnivane na pretpostavci uzajamnog poštivanja i ravnopravnosti, grupa francuskih parlamentaraca u otvorenom pismu predsjedniku Hollandeu poručuje da je “došlo vrijeme” da se prizna palestinska država i da se pregovori vode na bazi “dvije države”.

“Francuska ima historijsku odgovornost i predsjednik Hollande treba priznati nezavisnu palestinsku državu i ne smije propustiti tu priliku. To treba uraditi prije kraja predsjedničkog mandata”, navodi se u pismu.

Oba doma francuskog parlamenta koji broje ukupno 925 zastupničkih mjesta su još 2014. godine usvojili preporuku vladi i predsjedniku o priznavanju nezavisne palestinske države.

Tadašnji šef francuske diplomacije Laurent Fabius je najavio da će Francuska priznati Palestinu i da je to samo pitanje vremena. Kasnije je Fabius kazao da je potrebno dvije godine da se obnovi proces bliskoistočnih mirovnih pregovora, a da će Francuska “uraditi što treba” ukoliko se to ne desi u te dvije godine. To se protumačilo da bi zvanični Pariz nakon dvije godine mogao priznati Palestinu.

Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.