General Motors otpušta 15.000 radnika

Proizvočač automobila General Motors otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Sjevernoj Americi, dok će možda zatvoriti par fabrika u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Smanjenje obuhvata 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, prenio je danas Asošiejtid pres.

Većina fabrika zahvaćenih tim mjerama, proizvode automobile koji neće biti prodavani u SAD posle sljedeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Oko 6.000 fabričkih radnika bi mogli da izgube posao u SAD i Kanadi, mada bi neki mogli biti prebačeni u fabrike za proizvodnju kamiona.

General Motors, najveći proizvodjač automobila u SAD, među čijim brendovima su Chevrolet, Buick i Cadillac, saopštio je da će novim mjerama biti ušteđeno šest milijardi dolara u gotovini do kraja sljedeće godine.

Kompanija ne predviđa ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je privreda snažna, rekla je novinarima direktorka Meri Bara.

Ona je rekla da General Motors i dalje zapošljava stručnjake za kompjuterske programe i električna i autonomna vozila. Mnogi od onih koji će izgubiti posao rade na konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Direktorka General Motors-a je rekla da se automobilska industrija brzo mijenja,  i da ide ka motorima na električni pogon, vozilima koja upravljaju sama sobom, kao i ka “dijeljenju vozila” (ride-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.