Gmail donosi nove mogućnosti koje morate probati

Nakon mnogo godina Gmail napokon dobiva svoj redizajn. Sva sreća ovaj redizajn neće biti samo vizualni, nego će donijeti i hrpu noviteta “ispod haube”, kao i mogućnosti koje će korisnici direktno moći isprobati. Mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti s 5 novih mogućnosti koje smatramo da su najveće i da će imati najveći utjecaj na korisnike.

Da li već imate novi Gmail? Moguće. Google radi “rollout”, odnosno pušta dio po dio korisnika na novi web servis, pa ako još uvijek nemate novi Gmail – ne brinite. Dobiti ćete ga prije ili poslije. Ono što još moramo napomenuti je da se ovaj redizajn tiče osobnih Gmail korisnika, ali isto tako i poslovnih koji koriste G Suite koji će se u ovom redizajnu naći kroz iduća 2-3 mjeseca. Ipak se radi o ogromnom broju korisnika. No, dosta o redizajnu, pogledajmo što ćete konkretno moći koristiti.

1) Confidential Mode yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7Confidential Mode je vjerojatno najveća promjena koju Gmail donosi u ovom redizajnu. Kada budete pisali novu poruku, možete kliknuti na ikonu sata ili lokota kako biste pokrenuli dotični mode. To vam daje nešto veću kontrolu nad time tko može vidjeti informacije u poruci i što mogu učiniti s time. Nadalje, confidential mode vam daje mogućnost da stavite “istek roka” na poruku koju šaljete (dan, tjedan … i više). Nakon toga će ta poruka nestati iz pretinca onog tko je primio poruku i vidjet će samo labelu u kojoj će pisati da je poruka istekla.

Pošiljatelj također može limitirati primateljeve “ovlasti”, kao mogućnost da proslijedi tu poruku ili da skine lokalno na računalo attachment koji ste poslali s porukom. I uz to, možete zaključati poruku kako bi se pošiljatelj morao autentificirati kako bi uopće mogao pogledati poruku. Sve u svemu, jako zanimljiv dodatak, posebice u poslovnom svijetu u kojem mnogi koriste G Suite. Ovo će svakako dobro doći i podići razinu povjerljivihmailova na novu razinu.

2) “Hover akcije” i “Snooze” opcija

Interface je postao prilično jednostavan i s lijeve strane imate meni i tabove, ali sada kada mišem dođete iznad poruke, dobiti ćete nekoliko brzih/novih akcija. Tu će biti tipka za brzo arhiviranje email poruke, brisanje, označavanje pročitanom, te “snoozanje” (po hrvatski – odgađanje poruke) poruke određeno vrijeme. Odgađanje poruke na recimo 5 sati znači da će poruka nestati iz vašeg inboxa i ponovno će “doći” za 5 sati. Ili za ono vrijeme koje ste odabrali.
Druga stvar koju moramo napomenuti je da dizajn želi rasteretiti vaš email pretinac i dati vam više kontrole nad onime što imate, što vidite i što možete učiniti. I to je polako vidljivo ali će trebati još neko vrijeme da Google to riješi do kraja.

3) “Nudging” yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

“Nudging” je još jedan od novih i pametnih mogućnosti koje su došle s redizajnom. Kako Google želi pretočiti proaktivni AI na vaše sučelje koje će vam pomoći da rasteretite vaš inbox. Kako? Ako vam email stoji neko vrijeme u inboxu, Google će vas “nudge-ati” (podsjetiti) da odgovorite na mail ili da ga maknete iz inboxa.

Tekst pouke koju vidite u inboxu će postati tamnije narančaste boje kako biste ga boljeuočili kada otvorite inbox. Moramo reći da je ovo prilično korisno jer svi ponekad zaboravimo na određene mailove, pa je ovakav podsjetnik i više nego dobar.

4) Visoki prioritet i ‘unsubscribanje’ od notifikacija

Ovaj Gmail redizajn se većinom fokusira na desktop korisnike, odnosno one koji će čitati emailove kroz web preglednik, ali dio tih funkcionalnosti će se “preliti” i na korisnike koji uglavnom mailove čitaju na mobitelu. Gmail će vam dati mogućnost da sami odredite koje notifikacije od njih želite primati, a koje ne. Maloprije spomenuti nudging možete podesiti samo za mailove visokog prioriteta. To je jedan od primjera. yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7Nadalje, Gmail će vam pomoći da uklonite pretplate onih servisa/web stranica koje vam šalju konstantno mailove, a vi ih ne čitate. Razmislite sami koliko puta ste dobili neki “spam” od nekog servisa kojeg ste koristili i jednostavno ste ga preskočili ili obrisali poruku. Google želi da se zauvijek riješite takvih poruka, s ciljem smanjenja nevažnih poruka u vašem inboxu. Google je već imao takvih pokušaja “pomaganja” i nisu polučili ogroman uspjeh, no ovog puta se nadamo malo drugačijem ishodu.

5) Pametna G Suite integracija

Zapravo cijela ova priča je pokrenuta radi poslovnih korisnika i kako bi G Suite dobio mogućnosti koje imaju i njihovi konkurenti i kako bi poslovni korisnici lakše, brže i sigurnije koristili Gmail. Na kraju krajeva – oni i plaćaju Gmail kako bi svima nama bio besplatan. Zato će poslovni korisnici vidjeti i nove ikonice s desne strane za Google Calendar, Google Keep i Google Tasks.

Kada kliknete na jednu od tih ikonica, panel će vam otvoriti opcije za brzo kreiranje ili editiranje pozivnice za kalendaru, brzi unos bilješke u Google Keep ili Google Tasks. Na taj način možete koristiti i druge Googleove servise bez da napustite ekran Gmaila. Vjerujemo da će Google s vremenom dodati još ikonica u taj meni.

Osim toga, sve što će dobiti privatni korisnici, dobiti će i poslovni i obrnuto. Ovo su neke sitnice s kojima se podilazi poslovnim korisnicima i to je sasvim u redu.
Moramo reći da smo izuzetno zadovoljni ovim redizajnom i nadamo se da će ih biti još u neko skorije vrijeme.

 

Piše: B.P.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.