Google, Twitter i FB unapređuju tehnologiju protiv terorizma

Kompanije su najavile jaču borbu protiv terorizma nakon što su u subotu u Londonu izvedeni najnoviji napadi.

Kompanije Google i Twitter saopćile su da rade na poboljšanju tehnologije identificiranja i uklanjanja neprimjerenog sadržaja sa društvenih mreža, uključujući objave koje su vezane za terorizam, dok je Facebook poručio da namjerava svoju platformu učiniti “neprijateljskim okruženjem” za teroriste.

Ove kompanije su to saopćile nakon što su u subotu u Londonu izvedeni najnoviji napadi, a britanska premijerka Theresa May optužila internetske kompanije da saučestvuju u terorističkim napadima tako što “ekstremističkim stavovima” pružaju “siguran prostor koji im je potreban za širenje”, prenosi AP.

“Nastavljamo širiti upotrebu tehnologije u okviru sistematskog pristupa uklanjanju tog tipa sadržaja”, saopćio je Nick Pickles, šef službe za javnu politiku u kompaniji Twitter, prenosi Tanjug.

‘Glas terorista’

Google je saopćio da je posvećen radu u partnerstvu s vladama i nevladinom organizacijama u odgovoru na ove izazovne i složene probleme te da dijeli vladinu posvećenost osiguravanju da se “glas terorista ne čuje na internetu”.

“Koristeći kombinaciju tehnologije i ljudske analize, intenzivno radimo na uklanjanju terorističkog sadržaja sa naše platforme čim za takvu saznamo. Ako saznamo za hitan slučaj koji prijeti da naškodi nečijoj sigurnosti, obavještavamo policiju o tome”, saopćio je Simon Millner, direktor za politiku u kompaniji Facebook, prenosi Reuters.

Londonska policija nije saopćila kakvu su ulogu imale, ako su uopće imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u subotnjem napadu, napominje AP.

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči napada u Londonu, grupa Islamska država Irak i Levant navodno koristila aplikaciju Telegram za razmjenu poruka da bi pozvala na napade.

Britanski mediji prenose da su navodno razmjenjivane poruke u kojima se tražilo “ubijanje križarskih civila gaženjem vozilima”.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.