Google uklonio tipku sa Home Mini zvučnika nakon što je ustanovljeno da stalno prisluškuje

Problematično je što je zvučnik bez znanja i dopuštenja svojih korisnika snimao razgovore koji se događaju unutar prostorije gdje je smješten. Google tvrdi da je tipka na vrhu neispravna te da se ponekad aktivira sama od sebe, nakon čega se jednostavno ne isključuje.

Kompanija Google je priznala grešku, ali su istaknuli da ona zahvata samo manji broj njihovih uređaja. Brzo su izdali dodatak softveru koji će na svim Google Home Mini uređajima trajno onesposobiti tu tipku, dok ne pronađu neko drugo dugotrajnije rješenje.

Ovaj problem je osramotio Google, budući da dolazi u trenutku kada se natječe s Amazonom u osvajanju tržišta manjih zvučnika pogonjenih umjetnom inteligencijom.

Google je reagirao službenim saopćenjem u kojem se navodi da im je privatnost korisnika iznimno bitna, kao i nivo kvaliteta proizvoda.

“Iako smo dobili samo nekoliko prijava ovog problema, odlučili smo svim našim korisnicima omogućiti da budu mirni pri korištenju Google Home Minija”, stoji u saopćenju.

Zvučnik će se, međutim, i dalje moći aktivirati izgovaranjem “OK Google” i “Hey Google” naredbi koje korisnici svakako najčešće koriste kako bi glasom vršili interakciju s njihovim asistentom ugrađenim u razne uređaje.

(klix)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.