Gorušica – vatra u grlu

Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice.Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se  gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja.

Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregled, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja, – Baretov ezofagus, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.    

Uzrok nastanka

Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.     

Klinička slika

Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kad čovek ima infarkt miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

Liječenje

Gorušica se leči tzv. antacidima – lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Gelusil® Lac pokazao je odlične rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma.

U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavajuH2 blokatori, kao što je Ranitidin u šumećim tabletama. Lekari ga rado preporučuju jer deluje već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa.

Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih “inhibitora protonske pumpe” (pantoprazol, a to je Controloc), ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu.

Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, međutim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju i zato veliki broj bolesnika mora da bude na, takozvanoj, terapiji održavanja, tačnije, da dnevno uzima neki iz ove grupe lekova u dozi od 20-40 mg i to – godinama.

Prevencija

Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora.

Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.  

Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje.   

Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži  pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.    

Izvor: stetoskop.info
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.