Govor Muftije Muamera Zukorlića na odbrani doktorske disertacije Dr Haruna Hadžića 2009. godine

„Poznato je da nemam obavezu da prisustvujem svim odbranama doktorskih radova i pritom da se obratim, ali osjećam potrebu i zahvaljujem se na prilici da kažem par riječi u povodu odbrane doktorskog rada od strane, evo sad, dr. Haruna Hadžića. Prije čestitke želim da izrazim svoje iskreno zadovoljstvo što prisustvujem ovom činu i bez ikakvog laskanja da naglasim da sam uvjeren da je akademski resurs ovog prostora dobio na vodostaju ovim naučnim doprinosom. Kao što se moglo vidjeti iz samog toka odbrane, a ko poznaje doktora Hadžića, nije bio iznenaðen. Mislim da se radi o specifičnom naučnom radu, ali i o specifičnom naučnom radniku.

Vi znate da je dr. Harun Hadžić u javnom životu Sandžaka prisutan prilično dugo, prije svega jedno vrijeme u politici. Da je imao boljeg političkog voðu vjerujem da bi imao bolje političke rezultate i bolju političku karijeru. U to čvrsto vjerujem. Jako dugo je bio prisutan i u administrativno-upravnim poslovima u različitim oblastima, u posljednje vrijeme na mjestu generalnog sekretara Univerziteta i time dao izuzetan doprinos razvoju ovog Univerziteta. Ono što u meni izaziva posebne simpatije prema ovom radu i budućem naučnom radu jeste svojevrsna naučna konfliktnost ili, blaže rečeno, dijalektičnost naučnog pristupa dr. Hadžića, što će, u stvari, biti još jedno osvježenje koje pomalo iskače iz kovencionalnosti komunikacija u naučnom životu. Taj momenat i prisustvo takvog faktora, kada nije prenaglašeno i kada nije preobimno, daje novu svježinu budućim relacijama na ovom naučnom polju, u ovom slučaju pravnih nauka i meðunardonog prava. U tom pogledu, izražavam svoje oduševljenje što je upravo ovaj Univerzitet mjesto na kome je odigrana ova važna utakmica i još jedna ovjera zrelosti ove ustanove, još jedna ovjera opravdanosti i rada ove ustanove. Ovaj prostor je bio stotinu godina žedan za ovakvom ustanovom i za ovakvim rezultatima ove ustanove. Ovjeru kvalitetu ovog dogaðaja daje i kredibilnost komisije pred kojom se sve ovo dešavalo i sva njena različitost, ali i kompletan kapacitet potvrðuje cjelokupan akademski kvalitet ove ustanove i ovog današnjeg rada. Uvjeren sam da će ovo biti doprinos univerzitetskoj zajednici, akademskoj zajednici. Osjećam primjese onoga što je trend i savremeno naučno djelovanje, a to je približavanje samog naučnog rada i naučnih aktivnosti stvarnim potrebama života, pa i široj masi konzumenata. To je, kao što znate, danas trend  primijenjenog i multidisciplinarnog znanja. Naš Univerzitet je jedan od prvih koji je taj bajrak razvio na ovim prostorima, posebno ga nosi posljednjih sedam godina. U tom pogledu mislim da će i taj žar koji će se proizvesti iz tog izvora biti izuzetno značajan doprinos.

Dakle, dr. Harun Hadžić je dao doprinos u politici, administraciji, porodičnom, moralnom individualnom životu i na drugim poljima, ali ja mislim da će on tek da zablista u svom profesorskom životu. Radoznao sam kako će to izgledati studentima, kolegama i cjelokupnom okruženju. Uvjeren sam da će u tome zablistati. Zbog toga i zbog ovako kvalitetnog rada, cjelokupnog doprinosa i ovog Univerziteta, ali i naučnom polju kojem se posvetio, doktoru Harunu Hadžiću čestitam od srca u ime Univerziteta, u ime cjelokupne javnosti koja je ovdje prisutna, sa zadovoljstvom, ubjeðenjima i željom da zaista ovo bude nova epoha za njega lično, njegovu porodicu, sve nas na Univerzitetu i cjelokupnu javnost koja će imati prilike da uživa u još većem podizanju vodostaja akademskog kvaliteta u Sandžaku. Hvala.“

Izvor: mesihat.org

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.