Govor Muftije Muamera Zukorlića na odbrani doktorske disertacije Dr Haruna Hadžića 2009. godine

„Poznato je da nemam obavezu da prisustvujem svim odbranama doktorskih radova i pritom da se obratim, ali osjećam potrebu i zahvaljujem se na prilici da kažem par riječi u povodu odbrane doktorskog rada od strane, evo sad, dr. Haruna Hadžića. Prije čestitke želim da izrazim svoje iskreno zadovoljstvo što prisustvujem ovom činu i bez ikakvog laskanja da naglasim da sam uvjeren da je akademski resurs ovog prostora dobio na vodostaju ovim naučnim doprinosom. Kao što se moglo vidjeti iz samog toka odbrane, a ko poznaje doktora Hadžića, nije bio iznenaðen. Mislim da se radi o specifičnom naučnom radu, ali i o specifičnom naučnom radniku.

Vi znate da je dr. Harun Hadžić u javnom životu Sandžaka prisutan prilično dugo, prije svega jedno vrijeme u politici. Da je imao boljeg političkog voðu vjerujem da bi imao bolje političke rezultate i bolju političku karijeru. U to čvrsto vjerujem. Jako dugo je bio prisutan i u administrativno-upravnim poslovima u različitim oblastima, u posljednje vrijeme na mjestu generalnog sekretara Univerziteta i time dao izuzetan doprinos razvoju ovog Univerziteta. Ono što u meni izaziva posebne simpatije prema ovom radu i budućem naučnom radu jeste svojevrsna naučna konfliktnost ili, blaže rečeno, dijalektičnost naučnog pristupa dr. Hadžića, što će, u stvari, biti još jedno osvježenje koje pomalo iskače iz kovencionalnosti komunikacija u naučnom životu. Taj momenat i prisustvo takvog faktora, kada nije prenaglašeno i kada nije preobimno, daje novu svježinu budućim relacijama na ovom naučnom polju, u ovom slučaju pravnih nauka i meðunardonog prava. U tom pogledu, izražavam svoje oduševljenje što je upravo ovaj Univerzitet mjesto na kome je odigrana ova važna utakmica i još jedna ovjera zrelosti ove ustanove, još jedna ovjera opravdanosti i rada ove ustanove. Ovaj prostor je bio stotinu godina žedan za ovakvom ustanovom i za ovakvim rezultatima ove ustanove. Ovjeru kvalitetu ovog dogaðaja daje i kredibilnost komisije pred kojom se sve ovo dešavalo i sva njena različitost, ali i kompletan kapacitet potvrðuje cjelokupan akademski kvalitet ove ustanove i ovog današnjeg rada. Uvjeren sam da će ovo biti doprinos univerzitetskoj zajednici, akademskoj zajednici. Osjećam primjese onoga što je trend i savremeno naučno djelovanje, a to je približavanje samog naučnog rada i naučnih aktivnosti stvarnim potrebama života, pa i široj masi konzumenata. To je, kao što znate, danas trend  primijenjenog i multidisciplinarnog znanja. Naš Univerzitet je jedan od prvih koji je taj bajrak razvio na ovim prostorima, posebno ga nosi posljednjih sedam godina. U tom pogledu mislim da će i taj žar koji će se proizvesti iz tog izvora biti izuzetno značajan doprinos.

Dakle, dr. Harun Hadžić je dao doprinos u politici, administraciji, porodičnom, moralnom individualnom životu i na drugim poljima, ali ja mislim da će on tek da zablista u svom profesorskom životu. Radoznao sam kako će to izgledati studentima, kolegama i cjelokupnom okruženju. Uvjeren sam da će u tome zablistati. Zbog toga i zbog ovako kvalitetnog rada, cjelokupnog doprinosa i ovog Univerziteta, ali i naučnom polju kojem se posvetio, doktoru Harunu Hadžiću čestitam od srca u ime Univerziteta, u ime cjelokupne javnosti koja je ovdje prisutna, sa zadovoljstvom, ubjeðenjima i željom da zaista ovo bude nova epoha za njega lično, njegovu porodicu, sve nas na Univerzitetu i cjelokupnu javnost koja će imati prilike da uživa u još većem podizanju vodostaja akademskog kvaliteta u Sandžaku. Hvala.“

Izvor: mesihat.org

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.