GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG

Prema nama raspoloživim podacima, i usmenom kazivanju džematlija iz Gusinja, na području ovog grada živio je samo jedan hafiz Kur’ana Časnog, rahmetli muderris Mehmed ef. Laličić. Hfz. Mehmed ef. je rođen u Gusinju 1882. god. Završio je mektebi ibtidaiju i “Mehmed – pašinu” medresu u Prizrenu. Službu je obavljao kao imam matičar džemata “Nove” džamije u Gusinju, a bio je sreski muftija 10 god. Određeno vrijeme, bio je i vjeroučitelj u osnovnoj školi u Martinovićima. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Preselio je 1935. god., i ukopan je na gradskom mezarju u Gusinju. Međutim, Allahovom, dž. š., voljom, 06. 11. 2018. god., Gusinje opet ima veliki razlog za radost, jer je imam ‘Vezirove’ džamije, Rešad ef. Dautović, pred svojim muhaffizom dr. hfz. Harisom Hadžićem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novome Pazaru, proučio napamet posljednju stranicu iz Kur’ana i postao čuvar Allahove, dž. š., Knjige.

Hfz. Rešad ef. Dautović je treći hafiz koji je završio hifz pred muhaffizom dr. Harisom Hadžićem.

Rešad ef. je rođen 15. 06. 1985. godine. Porijeklom je iz rožajskog sela Balotiće, iz čuvene porodice Dautović, koja je davno odselila u Biševo, gdje i danas žive. Porodica Dautović je poznata po tome što je iznjedrila puno imama i muallima. Hfz. Rešad ef. Dautović je samo jedan od njih, kojeg su roditelji upisali u ,,Gazi Isa-beg’’ medresu u Novom Pazaru 2000. god., sa željom da bude imam i daija na Allahovom, dž. š., putu. Ta želja njegovih roditelja se ispunila već 2004 god., kada je Rešad ef. završio medresu i uposlio se jedno vrijeme kao imam seoske džamije u svome selu Biševu. Međutim, on se nije zadovoljio samo medresom, napušta posao u svome selu i odlazi u daleki Maroko, gdje u gradu Marakešu upisuje i uspješno završava Fakultet islamskih nauka. Nakon povratka sa osnovnih studija 2009. god., preuzima funkciju imama ‘’Vezirove’’ džamije u Gusinju, koju i danas uspješno obavlja. Pored toga, istovremeno obavlja i funkciju Glavnog imama MIZ Gusinje. Hfz. Rešad je poznat po lijepom ahlaku i blagoj naravi, što ga je učinilo veoma uspješnim u da’wetskom radu i omiljenim među džematlijama, ne samo u Gusinju, već i širom Sandžaka, Crne Gore i dijaspore.

Autor: Bošnjaci.Net

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.