HAMAM ISA-BEGA ISHAKOVIĆA

Hamam Isa-bega Ishakovića nalazi se u centru grada Novog Pazara i aktivno je radio do početka prošlog stoljeća. Bio je vid gradske kupaonice namijenjene i muškarcima i ženama, s obzirom da ima odvojene prostorije. Hamami se obično lahko prepoznaju po tome što su to monumentalne potkupolne zgrade na čijim kupolama su u pravilu lanterne za ventilaciju. Relativno reducirane druge funkcije, kao što su priprema tople vode, svlačionice i prostori za izlaganje pari i odmor, prekriveni su obično bačvastim svodovima ili manjim kupolama.

Evlija Čelebija u svom Putopisu spominje dva hamama. ,,Postoje dva hamama (u Novom Pazaru). Voda, zrak i zgrada starog hamama su prijatni i divni. I zgrada novog hamama je, također, lijepa.’’

Na mnogim hamamima, posebno na većim među koje spada i novopazarski, mogu se uočiti sve osnovne odlike istočnjačkog neimarstva: maštovitost, koja se ogleda u bogatstvu oblika i ukrasa, umješnost u rješavanju konstruktivno-arhitektonskih pitanja i smisao da se osnovna funkcija dopuni i uokviri tako da predstavlja potpun prijatan doživljaj. Hamami su objekti u čijem su se sklopu često nalazili šadrvan (prostor sa vodoskokom u sredini koji je služio za odmaranje), kapaluk (prelazni zagrijan prostor) i halvat (prostor za kupanje). Veći hamami imali su dva odvojena prostora, za muškarce i za žene, a manje hamame žene su koristile u određenim danima. Od sporednih prostorija hamam ima toalete za kupače, ćulhan (prostoriju za loženje) i prostor za zagrijavanje vode.

Važna funkcija hamama bila je i u oblasti edukacije. Prije svadbene ceremonije, nerijetko su u vrijeme pripreme nevjeste za udaju (kupanje, masaža, stavljanje kane na kosu i nokte, itd.) davane upute o ponašanju u braku, bračnim pravima i obavezama, a organizirano bi bilo i druženje rodbine i prijatelja mladenaca, čime su hamami dobijali ulogu mjesta jačanja socijalnih i porodičnih veza. U vrijeme funkcioniranja hamama važili su propisi o načinu održavanja i sanitarnog nadzora. Hamam Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru stariji je od svih hamama u Bosni.

Dr. Mersada Nuruddina Agović

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker