HAMAM ISA-BEGA ISHAKOVIĆA

Hamam Isa-bega Ishakovića nalazi se u centru grada Novog Pazara i aktivno je radio do početka prošlog stoljeća. Bio je vid gradske kupaonice namijenjene i muškarcima i ženama, s obzirom da ima odvojene prostorije. Hamami se obično lahko prepoznaju po tome što su to monumentalne potkupolne zgrade na čijim kupolama su u pravilu lanterne za ventilaciju. Relativno reducirane druge funkcije, kao što su priprema tople vode, svlačionice i prostori za izlaganje pari i odmor, prekriveni su obično bačvastim svodovima ili manjim kupolama.

Evlija Čelebija u svom Putopisu spominje dva hamama. ,,Postoje dva hamama (u Novom Pazaru). Voda, zrak i zgrada starog hamama su prijatni i divni. I zgrada novog hamama je, također, lijepa.’’

Na mnogim hamamima, posebno na većim među koje spada i novopazarski, mogu se uočiti sve osnovne odlike istočnjačkog neimarstva: maštovitost, koja se ogleda u bogatstvu oblika i ukrasa, umješnost u rješavanju konstruktivno-arhitektonskih pitanja i smisao da se osnovna funkcija dopuni i uokviri tako da predstavlja potpun prijatan doživljaj. Hamami su objekti u čijem su se sklopu često nalazili šadrvan (prostor sa vodoskokom u sredini koji je služio za odmaranje), kapaluk (prelazni zagrijan prostor) i halvat (prostor za kupanje). Veći hamami imali su dva odvojena prostora, za muškarce i za žene, a manje hamame žene su koristile u određenim danima. Od sporednih prostorija hamam ima toalete za kupače, ćulhan (prostoriju za loženje) i prostor za zagrijavanje vode.

Važna funkcija hamama bila je i u oblasti edukacije. Prije svadbene ceremonije, nerijetko su u vrijeme pripreme nevjeste za udaju (kupanje, masaža, stavljanje kane na kosu i nokte, itd.) davane upute o ponašanju u braku, bračnim pravima i obavezama, a organizirano bi bilo i druženje rodbine i prijatelja mladenaca, čime su hamami dobijali ulogu mjesta jačanja socijalnih i porodičnih veza. U vrijeme funkcioniranja hamama važili su propisi o načinu održavanja i sanitarnog nadzora. Hamam Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru stariji je od svih hamama u Bosni.

Dr. Mersada Nuruddina Agović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.