Haradinaj zatražio podizanje pripravnosti sigurnosnih institucija

Premijer Kosova je nakon sastanka Vijeća za sigurnost Kosova, rekao da je odluku donio zbog političke retorike posljednjih dana.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zatražio je podizanje pripravnosti institucija bezbednosti na celom Kosovu za slučaj bilo kakvog remećenja reda i zakona u zemlji.

Haradinaj je nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova, istakao da je povećanje pripravnosti zatražio zbog poslednje političke retorike, vremenskog roka za zajednicu opština sa srpskom većinom i drugih informacija koje se povezuju sa redom, zakonom i bezbednošću na Kosovu.

“Istina je da sam zatražio da se poveća spremnost institucija za kontrolu reda i zakona na Kosovu, kako bi se osigurao red, zakon i mir u celoj zemlji u narednim danima”, rekao je Haradinaj, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Haradinaj je naglasio da je pravna i bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna, ali da je neophodno povećanje spremnosti za delovanje u slučaju bilo kakvog remećenja reda i zakona u zemlji.

Prištinski mediji: Srbi planiraju proglasiti autonomiju

Prištinski mediji na albanskom jeziku navode da je sednica kosovskog saveta za bezbednost usledila dan nakon što su se pojavile navodne informacije da će Srbi sa severa Kosova u subotu proglasiti autonomiju, u odgovor na to što Priština nije formirala ZSO.

“Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju “, rekao je on na konferenciji za medije i dodao da se neće tolerisati kršenje kosovskih zakona, prenosi Gazeta ekspres.

Što se tiče zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), Haradinaj je rekao da je Kosovo u okvirima svojih obaveza, a to znači da je 4. avgust rok za podnošenje transkripta radne grupe za izradu nacrta statuta te zajednice.

On je dodao da procedura iz sporazuma u Briselu predviđa da se transkripti podnesu pred stranama u ovom slučaju i pred EU.

Prema njegovim rečima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela, kako bi prištinske vlasti bile sigurne “da je statut ZSO u skladu sa kosovskim zakonima”.

Haradinaj je naglasio da je Kosovo, kao ozbiljna strana, unutar svojih međunarodnih i domaćih obaveza i da zato niko nema prava da preduzima jednostrane akcije, ali je poručio i da će ukoliko neko preduzme bilo kakvu jednostranu akciju, dobiti odgovor organa reda i zakona.

Beogradski mediji: Albanci hoće zauzeti Gazivode

U vezi spekulacija priča da su se na severu Kosova pojavile sumnjive osobe koje su iz Republike Srpske ili drugih krajeva, naglasio je da je svako ko ima dobre namere dobrodošao, dok će oni koji za cilj da izazovu neki incident i ugroze red i zakon, dobiti reakciju institucija reda i zakona.

Za 4. avgust, kada bi trebalo da bude predstavljen nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu, sednicu nacionalnog saveta za bezbednost sazvao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a beogradski dnevni list “Blic” piše da “postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode”, veštačko jezero na severu Kosova od vitalnog značaja za snabdevanje strujom i vodom.

Istovremeno, Radio televizija Srbije je javila da je nekoliko desetina vozila Kfora iz mađarskog kontigenta primećeno tokom prepodneva u petak na magistralnom putu Priština – Kosovska Mitrovica, kako se kreću ka severu Kosova i Metohije.

Kako javlja RTS, u koloni je bilo najviše vojnih džipova, te kamiona i po neki oklopni transporter.

U koloni je bilo i teške mehanizacije, kao i vozila za hitnu medicinsku pomoć.

KFOR: Planirane vježbe

Iz komande Kfora u četvrtak uveče je saopšteno da se radi o isplaniranim vežbama širom Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vežba se, kako je navedeno, izvodi kako bi se održala spremnost i operativna sposobnost kojima se garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja.

Mediji prenose i da je kosovska policija naredila svojim pripadnicima da prekinu godišnje odmore, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Bejtush Gashi je održao u petak sastanak sa komandantom Kfora na Kosovu, general-majorom Salvatoreom Kuočijem.

Oni su razgovarali o ukupnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ocenili da je situacija mirna i stabilna.

I urednica kosovskog portala Kossev Tatjana Lazarević kaže da je KFOR od juče vidljiviji na terenu, makar u srpskim sredinama, na integrisanim graničnim prelazima i da dolaze u jeku vrlo ozbiljnih upozorenja i spekulacija o mogućim nemirima na severu. Ona je to izjavila u Beogradu na okruglom stolu “Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.