Harun Karčić: Učim svoju djecu da traže halal znak pri kupovini

Portal Halalmagazin.ba započeo je sa objavom serije intervjua sa intelektualcima koji su spremni govoriti o aktuelnom trenutku, svijesti i okolnostima u kojima se nalazimo, iz perspektive onoga čime se sagovornik bavi. Prvi takav intervju objavljujemo sa veoma uspješnim autorom i urednikom emisije “Granice istoka” koja se svake druge sedmice emitira na programu prve regionalne news televizije Al Jazeera Balkans.

“Granice su promjenjiva kategorija. Mi u Bosni i Hercegovini nismo shvatili da imati državu nije pravo, već privilegija i velika obaveza. Država se može lahko izgubiti: u Libiji su pokrajinski, plemenski i klanski identiteti bili mnogo jači i zato se država raspada, baš kao i u Iraku.”

Razgovarao: Adis Hasaković

 

Vaša emisija “Granice istoka” ovih dana obilježava godinu dana emitiranja na regionalnoj news televiziji Al Jazeera Balkans. Otkud ideja za pokretanje jedne ovakve emisije i da li ste zadovoljni onim što je do sada producirano?

Sredinom 2015. godine sam razgovarao sa svonim šefovima, Tarikom Đođićem i Edhemom Fočom, oko ideje da pokrenemo vanjsko političku emisiju koja bi se fokusirala na Bliski istok i detaljnije pojasnila stanovnicima Zapadnog Balkana šta se zapravo dešava tamo. Neki gledaoci mi i dalje prigovaraju kako mi ‘’imamo dovoljno vlastitih problema’’ i da ne bi trebali previše posvećivati pažnje dešavanjima u muslimanskim zemljama. Ali ne slažem se s tim iz prostog razloga što je današnji svijet povezaniji nego ikad.

Nešto što se dogodi u Siriji ne ostaje samo u Siriji nego se osjeća i u Grčkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. To su stanovnici Balkana tek shvatili 2015. i 2016. godine kada je talas od million izbjeglica, pretežno Sirijaca ali i Afganistanaca, krenuo iz Turske preko Grčke, Srbije, Mađarske i Hrvatske na putu prema Njemačkoj i Austriji. Onda su se neki zapitali ‘’Šta se dešava u Siriji’’ i ‘’Zašto ti ljudi bježe iz Sirije’’? Dakle, mnogi su shvatili razmjere rata u Siriji, koji je počeo 2011. godine, tek kada su vidjeli million izgladnjelih, promrzlih izbjeglica kako prolaze kroz njihove države, bježeći od zločinačkog režima Bašara Al Assada.

Zatim, bilo je i volontera koji su otišli sa Balkana da se bore u Siriji u raznim oružanim grupama protiv Assadovog režima. Zašto? Zato što su vidjeli na televiziji i internetu šta se dešava u toj zemlji. Apsolutno isti scenarij vidimo sa srpskim dobrovoljcima koji su otputovali u Ukrajinu da se bore na strani ruskih snaga ili Hrvate koji su otišli da se bore na strani Ukrajinske vojske. Dakle, svijet je povezan, a svakodnevna dešavanja u Ukrajini, Rusiji, Siriji ili Turskoj direktno ili indirektno utječu na nas na Balkanu i stoga moramo znati šta se tamo dešava.

Mi koji živimo u Bosni i Hercegovini moramo znati da smo mala država i da geopolitička previranjamogu direktno utjecati na nas i na našu sigurnost. Ali to na žalost kasno shvatimo. Primjera radi, malo je ko obratio pažnju kada su Ruske paravojne formacije otišle da se bore na Krimu protiv Ukrajinske vojske, a među tim Rusima je bilo onih koji su ratovali 1990-ih na strani Vojske Republike Srpske. A to su u Sarajevu tek shvatili početkom 2018. godine kada se vidjela jasna veza između srpskih paravojnih formacija i ruskih bajkerskih grupa poput ‘’Noćnih vukova’’ i kada se počelo govoriti o Krimskom ili Abhazijskom scenariju u Bosni i Hercegovni.

Tako da su od starta postojali snažni argumenti za pokretanje vanjsko-političke emisije koja bi imala akcenat na Bliski istok. Imao sam puno razumijevanje i podršku naše uprave. GospodinĐođić i gospodin Fočo imaju puno povjerenje u mene i dali su mi, doslovno, odriješene ruke da sam uređujem i vodim svoju emisiju koja je trenutno među najgledanijim na Al Jazeeri Balkans. Glavni i odgovorni urednik Current Affairs odsjeka na Al Jazeeri Balkans je Fahrudin Bečić i on je meni velika podrška i mentor.

Više na halalmagazin.com 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.