Hasta la Vista: Microsoft obustavio podršku za Windows Vista

Microsoft je u utorak rekao poslednje zbogom svom operativnom sistemu Windows Vista. Naime, podrška za operativni sistem prestaje sa radom tako da će svi korisnici Viste, ukoliko žele da ostamu bezbedni u sajber svetu, morati da pređu na novije verzije Windowsa.

Time se obeležava kraj ere Windowsa Viste, verovatno najgoreg operativnog sistema tog svetskog proizvođača hardvera i softvera.

Vista je u početku bila zamišljena kao revolucionarna zamena za svoje prethodnike uz inovaciju fajl sistema i korisničkog interfejsa. Ipak, Vista se izmakla kontroli i velika većina korisnika jednostavno nije bila zadovoljna njenom stabilnošću. Štaviše, Microsoft je počeo da popravlja probleme još tokom razvojne faze, a novi sistem organizacije podataka je napušten.

Iako je novi Aero dizajn bio privlačan, 3D opcija korišćenja je bila prezahtjevna za većinu računara tako da je vrlo retko aktivirana. Pored 3D-a, pojedini delovi Viste nisu normalno funkcionisali, pogotovo kod starijih računara.

Vista je dobila reputaciju kao operativni sistem koji crpi previše resursa uređaja kojeg pokreće, a posebno laptopova.

Vista je lansirana u januaru 2007. godine, a nasledio ju je izuzetno uspešan Windows 7.

(b92)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.