Historijski podvig banjalučkih hirurga: Pacijentu spašena u potpunosti odsječena šaka

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz podršku anesteziologa, prvi put u historiji UKC-a RS, izveli su replantaciju kompletne odsječene šake. Do sada su replantirani samo dijelovi šake, odnosno prsti.

“Operacija je trajala blizu pet sati jer je trebalo spojiti kosti, zatim živce, arterije i vene, pacijentu koji je bio primljen s ekstremno teškom povredom desne šake, koja je bila amputirana u nivou ručnog zgloba, uspjeli smo replantirati taj dio. Zahvat je izveden u općoj endotrahealnoj anesteziji i prvo je urađena osteosinteza kostiju ručja spoljnim fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, kao i živaca. Brzo smo reagovali, već nakon sat vremena od prijema smo počeli operaciju, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor”, pojasnio je načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC Banja Luka dr. Nikola Baroš, koji je bio i vođa tima koji je izvršio replantaciju.

Baroš je istakao da je ponosan na čitav tim koji je izveo ovaj podvig, mladog doktora Miljana Pektovića koji je tek završio specijalizaciju iz plastične i rekonstruktivne hirurgije, a ovo mu je bilo svojevrsno vatreno krštenje, doktore Dejana Ćurlika i Stanka Pantića iz Klinike za ortopediju i traumatologiju, doktore Suzanu Šobot i Milana Pavkovića iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, kao i medicinske sestre-instrumentarke Jelenu Aćimović, Dijanu Vranješ, Aleksandru Ratković i Jelenu Radojičić te anesteziološkog tehničara Miroslava Mikića.

Mladi rekonvalescent nije štedio riječi hvale za kompletan tim.

“Zaista ne znam šta bih rekao, ne znam kako da se zahvalim ljekarima, kada su me transportovali u Banju Luku, sve do operacionog stola sam bio svjestan, ali nisam očekivao da će uspjeti ovo uraditi, hvala im do neba”, rekao je Bojan.

Bojan je već sedam dana nakon operacije bio stabilan, a replantirana šaka vitalna, iako njene funkcije, prema riječima ljekara, nikada neće biti na nivou na kojem su bile ranije. Sada mu slijede tretmani kod specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake, do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će biti rekonstruiran tetivni aparat.

(klix)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.