Huka, huka na vuka, a lisice meso nose

U našem lijepom Sandžaku, svi problemi Bošnjaka i drugih građana su riješeni, živimo u ekonomskom blagostanju i sigurnosti. Desetine autobusa dovoze mladiće iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Luksemburga, Skandinavije i drugih evropskih država na prviremeni ili stalni rad u naše gradove gdje zarađuju enormno mnogo, usljed toga što imamo veliki problem da popunimo radna mjesta. Svaki Sandžaklija je upošljen u svojoj branši i, uglavnom, obnaša dobro plaćene a manje zahtjevne funkcije. Naše institucije se brinu o problemima svakog građanina, cijeli Sandžak ispresijecan je autoputevima sa po pet i šest traka, željeznica najrazvijenija u Evropi, aerodrom najsavremeniji i najfrekventniji na Balkanu. BDP po glavi stanovnika drugi u Evropi, a treći u svijetu, svega imamo u izobilju. Kolektivna i individulana prava svakog pojedinca iznad evropskih i svjetskih standarda. Ponosimo se ekonomskim uspjesima, i baš kao u Njemačkoj odbacujemo projekte za izgradnju nove glavne željezničke stanice, iako gubimo preko stotinu miliona eura potrošenih na izradu projekta, jer istim nije predviđen koridor kretanja i stajališta za leteće automobile, za koje procjenjujemo da će u skorijoj budućnosti postati realnost. Sve smo namirili, obezbjedili budućnost generacijama koje slijede, unaprijed za nekoliko stoljeća, i u tome nadmašili recimo Luksemburg. Školstvo nam je na najvećoj razini, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država koje izdvajuju 70% ukupnih poreza za obrazovanje mi odvajamo 75%. Postali smo respektabilna regija. E sad kad smo sve eto namirlili, vrijeme je da budemo društveno odgovorni i prihvatimo se rješavanja regionalnih i svjetskih problema, u prvom redu naših komšija Srba i Albanaca.
Koju naučnu fantastiku žive pojedini političari! Ili kako bi rekao naš mudri narod: Jedan kaže da je hadum, a drugi ga pita koliko ima djece! Vrijeme je da se prekine sa tridesetgodišnjom praksom zamlaćivanja Bošnjaka Sandžaka. Vrijeme je da se pogledamo u oči, i da nam umjesto ovih jeftinih trikova tipa Huka, huka na Vuka a lisice meso nose oni, koji obnašaju rukovdstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća i loklanih vlasti SDA-SDP i SDP-SDA polože račune za još četiri uprazno potrošene godine, četiri generacije mladih koje su otišle i odlaze u potrazi za egzistencijom, za katastrofalno stanje naših institucija, za urbanistički haos i saobraćajni kolaps, za neriješene probleme i neimplementirana kolektivna i individualna prava, za još hiljadu stvari gradiranih prema loša, gora, najgora u državi, regionu, svijetu…

Obaveza nam je i emanet da od njih tražimo to polaganje računa, da ih sklonimo iz društvenog života, ne zbog nas, ne zbog Vas, ne zbog naših komšija Srba, Albanaca i Crnogoraca, već zbog generacija Bošnjaka i građana Sandžaka koje se ovih godina rađaju i koje će se rađati i u Sandžaku, ali i diljem svijeta! Obaveza je ove generacije da zaustavi dalje propadanje, destrukciju, degradaciju i nazadluk na kojima se temelji jedna sandžačka politika i kriminal, lopovluk, ucjene i nemoral kojima teži druga sandžačka politika. Nema nama spasa bez nas, ne može nam niko pomoći do mi sami sebi, uz Božiju odredbu i milost.

Autor: dr. Jahja Fehratović

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.