Intelovo ”čudovište” i9-7980XE od 18 jezgri radi na čak 6.16 GHz

Izvor: pcchip.hr

Intelov Core i9-7980XE je uz AMD-ov Ryzen 9 Threadripper smatran definitvno najbržim i samim time najboljim procesorom na tržištu.

I Threadripper i Core i9-7980XE su najavljivani još od prošle godine, a kada su napokon ugledali svjetlo tržišta prije nekoliko mjeseci, veselju korisnika (što testera, što gamera) nije bilo kraja. Sada kada su obje serije ovih procesora koje s punim pravom možemo nazvati ”čudovišnim” na tržišnoj i korisničkoj sceni već neko vrijeme, korisnici su se donekle već imali prilike upoznati s time kako koji procesor iz ovih serija radi i funkcionira u različitim uvjetima.

Koja serija procesora je bolja, AMD Ryzen 9 Threadripper ili Intel Core i9, ovisi od korisnika do korisnika. Ako ćemo biti što je više moguće objektivni, bez zauzimanja stava ovisno o preferencama, onda ćemo mišljenje temeljiti na mjerenjima i benchmarkovima kojima su obje serije procesora bile podvrgnute (neki benchmarkovi su bili izvedeni i prije nego što su neki procesori i službeno bili dostupni na tržištu).

Intel Core i9-7980XE
Trenutno najmoćniji intelov procesor: Intel Core i9-7980XE

Intel Core i9-7980XE je po mišljenju mnogih korisnika, bez obzira na to radi li se o poklonicima Intelovih procesora ili ne, smatran najboljim i najbržim procesorom koji je dostupan na tržištu za korištenje u osobnim, kućnim računalima.

Procesor od 18 jezgri i čak 36 threadova (zahvaljujući Hyper Threading mogućnosti) te osnovnim radnim taktom od 2.6 GHz i Turbo povećanjem na 4.2 GHz, Intelov Core i9 samo na papiru zvuči kao ”čudovište” u svijetu računalnih procesora kojeg teško da će neki tako lako moći nadići.

To znači da je maksimalna brzina radnog takta Core i9-7980XE procesora povećana sa 4.2 na 6.15 GHz, što je nešto što dosad nikome još nije uspjelo s novim i9 procesorom, ali dečki iz ASUS-a su se potrudili i pokazali svijetu da je to moguće.

Intel-Core-X-X299_5

Jedino što je problematično kod ovog procesora jest cijena; Intel Core i9-7980XE je tako dostupan po cijeni od oko 2000 američkih dolara (ili 12 tisuća kuna otprilike), što je za mjerila nekog ”casual” gamera basnoslovno bogatstvo. Ipak, treba reći i da Intel nikada nije ciljao u smjeru ”casual” razine, već je sve svoje procesore nastojao osmisliti da odmah budu na vrhu, bez obzira na to koliko će to penjanje na vrh koštati.

Snažno i brzo uvijek može biti snažnije i brže

Može se reći da je to jedna od moto rečenica Intelovih inženjera prilikom osmišljavanja sljedeće nove generacije procesora. Da, istina je da je Turbo sposobnost Intel Core i9-7980XE 4.2 GHz, ali to nije pravi maksimum ovog procesora. Naime, ASUS-ovi testeri su prije tjedan dana uspjeli postići nevjerojatno: korištenjem ASUS ROG Rampage VI Apex matične ploče, uspjeli su nadići maksimalno dopušten radni takt Intelovog čudovišta.

To znači da je maksimalna brzina radnog takta Core i9-7980XE procesora povećana sa 4.2 na 6.15 GHz, što je nešto što dosad nikome još nije uspjelo s novim i9 procesorom, ali dečki iz ASUS-a su se potrudili i pokazali svijetu da je to moguće.

Metoda hlađenja je bila tekući nitrogen

Metoda hlađenja radne temperature računala i procesora je bio tekući nitrogen, čime se radna temperatura uspjela sniziti na oko -100 stupnjeva Celzijevih. Nakon snižavanja temperature radni takt je podignut na 6.15 GHz preko svih 18 jezgri zajedno (na 1.55V).

Na svu sreću, ništa se nije otopilo, pa se tako niti procesor niti matična ploča nisu pretvorili u otopljenu hrpu, s time da treba reći da sustav ipak nije bio toliko stabilan da bi se mogli pokrenuti benchmark testovi na toj brzini rada.

U namjeri da se ipak dobiju nekakvi konkretni rezultati testova, bilo je potrebno malo sniziti radni takt, tako da je radni takt snižen a 5.6 GHz na voltaži od 1.45 V, koliko je bilo potrebno da se pokrene Cinebenchov benchmark program.

intel najbrži procesor benchmark
Izvor PCGAMER. Intelov i9-7980XE je najbrži procesor koji je ikada Intel proizveo, ali nećete ga trebati.

Rezultati Cinebench R15 CPU benchmark testova su pokazivali broj bodova od 5635, što je iznimno impresivno, pogotovo ako taj broj uzmemo u usporedbu s proteklim rekordom od 2990. Vijesti sa drugih benchmark testiranja. Učinjenih od drugih testera su izvještavale o drugim, još impresivnijim rezultatima.

Recimo u 3DMark Vantage 2X s Intel i9 overclockanim na radni takt od 5.66 GHz, procesor je postigao ukupan broj bodova od 138 185. Isti tester je uspio nadmašiti čak i Geekbench-ov rekord u testiranju rada procesora u ”multi-core” načinu. Protekli rekord je iznosio 48 004 boda, dok je novi rekord iznosio impresivnih i vrtoglavih 92 307 bodova.

Core i9 premoć

No to nije sve. Najsnažniji Intelov Core i9 procesor nije bio jedini model koji je u zadnje vrijeme bio podložan ”ekstremnim” testiranjima i overclockanjima radnih taktova. Još jedan tester iz Italije je uspio overclockati slabiji model iz iste serije Intel Core i9 procesora- Core i9-7940X (Intelov Core i9 procesor koji ima 14 jezgri, s osnovnim radnim taktom od 3.1 GHz) na 5.7 GHz čime je postigao nove rezultate i oborio nove rekorde.

intel-core-i7-7820x-core-x-specs

Tako je u Cinebenchu R15 postavljen rekord na 4339 bodova (u usporedbi s prijašnjim rekordom od 2424 boda), dok je Geekbench multi-core test pokazivao 70 618 bodova (u usporedbi s prijašnjim rekordom od 40 155 bodova).

To su samo neki od pokazatelja koja je prava snaga i moć procesora kada se ona želi ”požeti” na pravi način, s time da je hlađenje tekućim nitrogenom nešto što je iznimno skupo i zahtjeva odlično poznavanje postupaka overclockanja računala (kako overclockati procesor možete pročitati ovdje, dok o postupku overclockanja grafičke kartice nešto više možete pročitati ovdje).

Želite li i vi posjedovati najsnažnije i najbrže?

Velike brojke uvijek zvuče bolje od manjih brojki. To je nešto što je kod korisnika vrlo zamjetno. I dok će neki korisnici bez previše razmišljanja otići u trgovinu ili naručiti preko interneta jedan od Intelovih Core i9 procesora, kod drugih nije takva situacija, pogotovo ako uzmemo u obzir ono po čemu je Intel oduvijek bio na ”lošijem” glasu od svoje konkurencije, a to je (previsoka) cijena.

Ako se smatrate gaming entuzijastom i ako vam cijena nije problem, onda vam 12 tisuća kuna koliko će biti potrebno izdvojiti za jedan Intelov Core i9-7980XE neće predstavljati nikakav problem. Postavlja se pitanje je li zaista potrebno izdvajati toliko novac za procesor, kada na tržištu postoje procesori koji su dostupni za puno nižu cijenu, a čije performanse su više nego dovoljno visoke i dostatne za igranje novih naslova videoigara na ”Ultra” ili ”High” detaljima.

To je nešto o čemu svaki korisnik i potencijalan kupac odlučuje za sebe. Ipak, ako se odlučite na jedno od Intelovih čudovišta, znajte da ćete kupnjom bilo kojeg Core i9 procesora imati baš to- čudovište koje po performansama ”gazi” bez ikakvih problema svu svoju konkurenciju.

Piše: I.H.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.