Intimni odnosi među supružnicima tokom ramazana

PITANJE: Selam alejkum!  Zanima me da li je za vrijeme ramazana poslije iftara dozvoljen spolni odnos sa mužem i da li se žena mora okupati i kosu oprati da bi zapostila sutradan? Znam da se žena mora okupati i kosu oprati poslije spolnog odnosa sa mužem da bi mogla klanjati, a mene još zanima da li se mora okupati i kosu oprati i poslije oralnog zadovoljavanja ili je dovoljan samo abdest prije namaza?

ODGOVOR: Alejkumu selam ! Gusul je obavezan u dva slučaja: spajanja spolnih organa tj. penetracije muškog u ženski spolni organ i ejakulacije. Bilo šta da se od spomenutog desi, gusul je obavezan. Dakle, ne moraju se oba uvjeta ispuniti kumulativno. Dovoljan je samo jedan od ta dva uvjeta. U slučaju koji spominjete, ako nema ejakulacije, dovoljan je samo abdest. Poslije iftara je dozvoljen spolni odnos supružnika, a ispravnost posta sljedećeg dana nije uvjetovana prethodnim kupanjem zbog stanja džunupluka. Međutim, da bi osoba klanjala jaciju i sabah namaz, što je farz, mora se prethodno okupati, uključujući i pranje kose, jer bez toga nema gusula. Općenito, bolje je čim prije uzeti gusul i otkloniti od stanje džunupluka.

 www.islamskazajednica.ba

____________________

 Što se tiče bračnog spolnog odnosa u ramazanskim noćima, to je potpuno dozvoljeno. Spolni odnos je zabranjen od nastupa zore pa do zalaska sunca istog dana, dakle dok traje dnevni post.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.