Iran spreman za pregovore nakon nuklearnog dogovora

SAD i evropski saveznici trebaju osigurati uspješnost nuklearnog dogovora prije razgovora o drugim pitanjima, tvrdi Islamska Republika

SAD i njegovi evropski saveznici morali bi osigurati uspješnost nuklearnog dogovora postignutog 2015. godine prije nego što budu zahtijevali pregovore o drugim pitanjima, poput regionalnih aktivnosti Teherana ili programa balističkih projektila, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

“Sada pozivaju Iran da pregovara o drugim pitanjima. Naš je odgovor jasan: učinite [dogovor] uspješnim iskustvom, pa ćemo onda raspravljati o drugim pitanjima”, rekao je Abbas Araqchi na konferenciji za novinare.

On je kazao da je nova politika američke vlade prema Iranu “destruktivna” te da se njome krše uvjeti sporazuma sa svjetskim silama.

‘Odbrambeni karakter projektila’

Dok američki predsjednik Donald Trump upozorava na posljednju šansu za “najgori dogovor ikad”, Velika Britanija, Francuska i Njemačka rade na planu da ga zadovolje baveći se iranskim testovima balističkih projektila i njegovim regionalnim utjecajem dok se bude čuvao sporazum iz 2015. godine.

Govoreći na margini konferencije Euromoney u Parizu za Reuters, Araqchi je rekao da nema povezanosti između iranskog utjecaja na Bliskom istoku i nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Iran je u više navrata odbio pregovarati o programu projektila, što zahtijevaju SAD i evropske zemlje, obrazlažući da je njegov karakter samo odbramben.

Teheran kaže da je svrha njegovog nuklearnog programa samo mirnodopska te da će se pridržavati sporazuma sve dok ga poštuju i ostali potpisnici, ali da će ga odbaciti ako se Washington povuče.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.