Iskustvo i savjeti dr. Nurkovića budućim hadžijama

Zadovoljstvo mi je da sa nekoliko saveta i iskustvom sa prošlogodišnjeg hadždža malo pomognem budućim hadžijama u pripremi za hairli put za nekoliko dana.

Bila mi je velika čast, ali i odgovornost da 2017. godine brinem o zdravlju 170 naših hadžija. Vrlo sam ponosan na to da je tokom 23 dana boravka u Mekki i Medini potpuno kontrolisana zdravstvena situacija i da niko od hadžija nije lečen u bolnici, tj. da su svi zdravstveni problemi rešeni u hotelskim uslovima. Hadždž je verovatno dogadjaj koji je najteže zdravstveno (i organizaciono i bezbedonosno) kontrolisati na planeti Zemlji.
5 miliona ljudi sa svih krajeva sveta, ali i lokalno milionsko stanovništvo na jednom malom fizičkom prostoru ima potrebu za potpunom kontrolom u svakom smislu. Gotovo je nemoguće da hadžija ne oseti neku tegobu, na šta su upozoravali i Ministarstvo zdravlja KSA i hadžije sa prethodnim iskustvom.

Najčešći problemi tokom 2017. godine kod naših hadžija su bili:
1. respiratorne tegobe (zapušen nos, curenje iz nosa, grebanje u grlu, promuklost, kašalj, iskašljavanje), zbog velikog broja ljudi, motornih vozila, prašine, razlike u spoljašnoj temperaturi (45-55°) i rashlađenim prostorijama (16-20°);
2. digestivne tegobe (muka, gadjenje, povraćanje, nadutost u stomaku, dijareje), zbog različite hrane i začina, brzo kvarljive hrane, prejedanja;
3. povrede mekih tkiva i zglobova (žuljevi, nagnječenja, uganuća i isčašenja zglobova) zbog pešačenja 50 i više kilometara po vrlo teškim uslovima.

A bilo je i infekcija kože, očiju, ušiju, iznurenosti, opšte slabosti, herpes zostera, manjih alergijskih reakcija, gubitka svesti i pogoršanja stanja ranijih hroničnih bolesti zbog neuzimanja redovne terapije i nepridržavanja datih saveta.

Savetuje se:
1. strpljenje i sabur sve vreme;
2. preostale dane pred put iskoristite za podizanje fizičke spremnosti i kondicije tela redovnim i umerenim pešačenjem, eventualno trčanjem;
3. vakcinacija protiv meningokoknog meningitisa, bakterijske upale moždanih opni, koja je endemska bolest (česta bolest u toj regiji);
4. tri do četiri dana pre polaska početi sa uzimanjem probiotika (1x dnevno) i nastaviti i po dolasku nekoliko dana;
5. dobar san i redovni obroci;
6. poneti svoju redovnu, ranije propisanu terapiju, u količini koja je dovoljna za boravak (25 dana);
7. poneti i prateće lekove koje je budući hadžija ranije uzimao zbog problema koji nisu stalni;
8. poneti i: nekoliko flastera, hanzaplasta, tableta protiv bolova (Panadol, Analgin, Naproksen), kremu ili losione protiv ujeda insekta, jednu bocu infuzionog rastvora (0,9% NaCl ili Ringerov rastvor, sa sistemom za infuziju), nekoliko kesica Orosal-a, nekoliko kesica ili šumećih tableta magnezijuma, nekoliko tabli Aspirin-a i Fervex-a, jedna do dve kutije multivitaminskih tableta, dve kutije vazelina (protiv ojeda), dve kutije antibiotika (predlog: eritromicin i ciprocinal), udobne papuče i sandale, nekoliko belih pamučnih majica, naočare za sunce, eventualno nekoliko maski za usta i nos.

Preventivno i zbog održavanja dobrog opšteg i kondicionog stanja savetuje se svakodnevno uzimanje magnezijuma i multivitaminskog preparata, a sve druge suplemente i lekove uzimati uz konsultaciju sa medicinskim timom, ove godine na čelu sa mojim dragim kolegom, dr Suadom Tutićem, kojem želim hairli put, malo posla, puno ibadeta i hadždž mebrur.
Svim ostalim hadžijama da se vrate živi i zdravi, blagoslovljeni, očišćeni od grijehova, da budu pozitivan primer u svakom smislu u svojoj porodici, ulici, naselju i gradu i da svi mi imamo hair od njih. Amin.

Hair i hadždž mebrur.

FB profil dr. Nurkovića

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.