Islamska zajednica otvorila dva vakufska objekta u Sarajevu

Sarajevo, 24. novembar 2018. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je svečano otovrio dva  vakufska objekta u Sarajevu – Studentski centar IZ u BiH u ulici Logavina i Stambeno-poslovnu zgradu u ulici Odobašina,  uz prisustvo visokih zvaničnika BiH i Turske.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi zvaničnici.

“Internatski smještaj u našim medresama, a nadam se da će tako biti i sa našim studentskim domovima, ima dvostruku ulogu. Prije svega cilj je pomoći našim studentima i njihovim porodicama koje ulažu veliki trud kako bi ih školovali. Želimo našim studentima osigurati što bolje uslove za život kako bi se oni mogli posvetiti učenju. Ali boravak u domu treba da ima i svoju drugu ulogu koja počiva na zdravoj socijalizaciji i odgoju. Zato se nadam da će uprava doma zajedno sa Upravom za obrazovanje Rijaseta IZ u BiH naći načine da u domovima kreira klimu u kojoj će studenti moći stasavati kako moralne i društveno odgovorne individue”, poručio je Kavazović.

Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, poručio je danas u Sarajevu da “prostor Balkana, i u svom geografskom smislu, ima specifičnost zato što svi nekako vučemo korijene sa ovih prostora”.

“Do danas su te vrste rodbinskih i društvenih veza sve jače. Iz tog razloga su veoma snažne svake vrste veza koje počinju od historijskih, kulturnih, rodbinskih i društvenih veza između naših naroda”, istakao je Ersoy.

“Mi želimo, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško, da izgradimo društvo znanja. Bošnjaci su na ovim prostorima dobili svoj politički suverenitet. Plaćeno je to ogromnom žrtvom, plaćeno je sa milion litara šehidske krvi i zbog toga želimo da odgajamo generacije koje će to znati cijeniti”, rekao je Zvizdić.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je više od osam miliona KM.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.