Islamu se ne piše loše, propast će doživjeti oni koji ga napadaju i žele utrnuti njegovo svjetlo

Piše: Mr. Semir Imamović

images_slike_urednikinjegovuvodnik-214x250Šta bi se desilo kada bi jedan muslimanski autor/publicista svoju kolumnu naslovio sa „Kršćanstvu se ne piše dobro“? Vjerovatno bi to bio kraj njegove i karijere medija koji bi takav naslov objavio? Šta bi se desilo kada bi kršćanski autor/publicista (ovdje mislim na kulturološku pripadnost, a ne strogo religijsku) napisao „Islamu se loše piše“? Ništa. Već se desilo, i koliko vidim taj naslov, ne samo da nije izazvao nikakve reakcije javnosti, nego je prošao potpuno neopaženo. Naslov je djelo poznatog bosanskohercegovačkog kolumniste Vlastimira Mijovića, i redakcije bosanskog portala fokus.ba. Sasvim je svejedno da li je Mijovićev naslov plod njegovog dubokog uvjerenja ili obične ljudske empatije i saosjećanja, jer, stavljen u savremeni kontekst, čini ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenom najbrojnijem narodu, koji kakve li slučajnosti, upravo pripada islamskom civilizacijskom krugu. Srpsko-hrvatskom, a dijelom i bosanskom, antiislamskom ozračju nedostajao je samo ovaj naslov, koji, opet ponavljam, bez obzira što je možda napisan sa najboljim namjerama, predstavlja srž savremene kršćanske filozofije i percepcije islama, koju, kako i sam autor kaže, „mnogi „mudro“ prešućuju.

Screenshot_9Istina Mijović je naveo sijaset konkretnih činjenica, koje bi neupućenog čitaoca mogle navesti na zaključak iz naslova, od kojih je najvažnija riješenost dviju najvećih svjetskih političkih i vojnih sila, Amerike i Rusije, da se konačno obračunaju sa „islamistima“, dakle islamom. Nije Mijović zaboravio spomenuti ni fašističke izjave hrvatskog franjevca Danijela Maljura, koji je poslanika Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, nazvao „oličenjem svega lošeg“, a Kur’an „đavoljim nadahnućem“. Sve su to, po Mijoviću, indikatori krajnje neizvjesne budućnosti islama.

Mijović je svojim naslovom i tezom samo pokazao koliko ne poznaje islam, njegovu prirodu i povijest. Gospodine Mijoviću, „islamu se nije loše pisalo“ ni u puno gorim i težim vremenima, hoću reći, ako je islam preživio mongolsku najezdu, u kojoj je do temelja porušena tadašnja prijestonica islama Bagdad, i uništena većina naučnog, kulturnog i civilizacijskog islamskog blaga; ako je preživio dvanaest križarskih ratova, koji su, protiv islama, okupili kompletnu kršćansku političku i vjersku elitu, i „najhrabrije“ kršćanske sinove, i u toku kojeg su počinjeni nezapamćeni zločini nad muslimanima; ako je preživio špansku inkviziciju, u kojoj je za samo sto godina ubijeno više od tri miliona muslimana; ako je preživio kolonijalne ratove, udruženu englesko-italijansko-francusko-grčku invaziju na srce Osmanske imperije, pokolje i genocide u XX vijeku, progone u Sibir, komunističke gulage, sigurno će preživjeti i nadižvjeti najnoviju američko-rusku agresiju na Bliski istok, licemjernu i antimuslimansku politiku „modernog“ Zapada, i nikogoviće poput Karadžića, Mladića, Dodika i franjevca Danijela Maljura.
I ne samo da će islam preživjeti i da „mu se ne piše loše“, nego će zajedno sa njim, pa makar to bilo krivo dušmanima, preživjeti njegova najznamenitija obilježja/simboli, Kur’an, ezan, namaz, hadž, bajram, tekbir i njegovo kompletno vjersko, duhovno i moralno naslijeđe na kojem počivaju najveća civilizacijska, naučna, kulturološka, društvena dostignuća modernog svijeta. Zapravo, zahvaljući isključivo islamskoj duhovnoj i moralnoj snazi, i nadahnutosti islamskih vladara i vojske uzvišenim principima pravde i humanizma, čovječanstvo evo živi svoj 21. vijek. Veliko je pitanje, da su u Srednjem vijeku konci svjetske vlasti, umjesto Osmanlijama, date tadašnjim kršćanskim vladarima, šta bi danas ostalo od sveukupnog ljudskog, civilizacijskog i kulturnog, naslijeđa.

Samo su u okviru muslimanske vlasti mogli, nesmetano jedni pored drugih živjeti, djelovati i privređivati, muslimani, kršćani, jevreji, i sljedbenici različitih politeističkih vjerovanja. Samo je muslimanska osmanska država imala snage primiti prognane jevreje iz Španije, u vrijeme kada se na njih u Evropi gledalo kao „neljudsku“ vrstu. Samo su muslimanski/bošnjački intelektualci imali snage, u II svjetskom ratu, javno osuditi ustaške i četničke zločine. Samo na teritorijima pod bošnjačkom/muslimanskom kontrolom, u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nisu počinjeni masovni zločini, etničko čišćenje, silovanja, nisu porušeni vjerski objekti i groblja, nema masovnih grobnica, a sve to zahvaljući islamu kao dominantnoj komponenti bošnjačkog identiteta. Vjera koja ima takve ljudske, političke i etičke kapacitete, gospodine Mijoviću, neće nestati i „ne piše joj se loše.“

„Ne piše joj se loše“ i zbog toga što je to jedina autentična vjera od Boga, vjera svih Božijih poslanika, od Adema do Muhameda, alejhimus-selam, što je Poslanik islama, sallallahu alejhi ve sellem, obećao da će islam ući u svaku kuću, bila ona od čerpića ili pruća, što je ona u Božijoj a ne u ljudskim ingerencijama, što je njegov izvor Kur’an, nenadmašivi spoj jezičke, stilske, estetske, duhovne, ljudske, moralno-etičke ljepote, i čije svjetlo, i pored silnih želja i nastojanja, niko nije uspio utrnuti.
Prije će biti da se loše piše zapadnim moćnicima, uzurpatorima, silnicima i kriminalcima, ogrezlim u otimanju muslimanske zemlje i bogatstava i ubijanju muslimanske nejači, kršćanskim autorima, ogrezlim u falsifikovanju očiglednih činjenica i istina i vjerskim zvaničnicima, ogrezlim u huškanju zaluđenih masa protiv svega islamskog i muslimanskog.
I da, gospodine Mijoviću, nemojte se vi sekirati za islam. Islam ima svog Gospodara, i svoje iskrene sljedbenike, koji ga nikada nisu i neće ostaviti na cjedilu. Bolje vam je da se pobrinete za moralni i duhovni metež unutar kršćanskog, političkog, intelektualnog i vjerskog kruga, jer je najbolji „čuvarkuća“ onaj koji svoju avliju mete prije tuđih.

saff.ba

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker