Ispovjest hakera: Lakše je hakovati izbore nego eBay

Lakše je hakovati izborni sistem nego eBay ili Citi banku, tvrdi Sergej Pavlovič jedan od najozloglašenijih bjeloruskih hakera.

Ovaj sajber kriminalac, hakerskoj onlajn zajednici poznat po psudonimu “Policedog”, veoma rano je postao haker i do svoje 20 godine već je zarađivao 100.000 dolara mjesečno na prevarama sa kreditnim karticama.

Već početkom 2000-ih bio je jedna od vodećih figura ruskog i istočnoevropskog sajber podzemlja. Ovaj 33-godišnjak daje insajderski pogled na zajednicu koja je optužena da stoji iza agresivnih sajber aktivnosti za račun Kremlja.

Optužbe da ruska vlada stoji iza smišljenog hakovanja imejlova Demokratske partije, sa ciljem upravljanja kampanjom Donalda Trampa tokom američkih predsjedničkih izbora, Trampov izborni štab je odbacio kao neosnovane, a Kremlj kao amaterske.

Ne želeći da kometariše optužbe za hakovanje američkih izbora, Pavlovič kaže da je danas sve lakše pristupiti vladinim organizacijama zahvaljujući brojnim aplikacijama koje se razvijaju svaki dan.

“Možete da stvorite najsavršeniji sistem kompjuterske zaštite, ali će onaj ko ima namjeru da to uradi pozvati administratora, smisliti neki jak izgovor i ‘izvući’ šifru od njega”, navodi on.

Pavlovič navodi da je najteže hakovati sisteme komercijalnih banaka, sistema onlajn plaćanja, procesne centre, mreže bankomata, različite lokacije za skladištenje podataka zaštićene PIN kodovima, kao i velike komercijalne sajtove kakva je eBay, i to “zato što oni mogu da priušte angažovanje visoko kvalifikovanih stručnjaka da zaštite njihove sisteme”.

“Ništa od toga nije moglo da zaustavi ruske hakere, koji su uspjeli da hakuju sve te stvari. Mnoge od njih sam vidio sopstvenim očima”, dodaje on.

“Oni ne rade po instrukcijama ili prema nekim pravilima, već imaju poseban i prilično neobičan pristup, i uvijek nađu način da veoma brzo hakuju sve to”, ističe Pavlovič.

Od izlaska iz zatvora 2015. godine, Pavlovič se ne bavi sajberkriminalom. On kaže da su njegove vještine danas mnogo slabije nego ranije u poređenju sa drugima, pa zato misli da bi danas mogao da probije samo u sisteme slabije branjenih organizacija, poput Demokratske partije SAD.

Sajberkriminalom, odnosno prevarama sa kreditinim karticama, bavio se od svoje 13 godine. Danas, u svojoj 33-oj, poslije decenije provdene iza rešetaka, vodi nekoliko legalnih biznisa, među kojima je prevoz ribe i izrada suvenira.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.