Istanbul ima 3.362 džamije, od toga na Fatihu 340

U Istanbulu sa 14,8 miliona stanovnika, jedna džamija pada na 4.403 osobe.

 Turski grad Istanbul, koji sa 14,8 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske, ujedno je i grad sa najvećim brojem džamija u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Muftijstva u Istanbulu, u ovom gradu nalazi se 3.362 džamije, a samo u istanbulskoj četvrti Fatih smješteno je 340 džamija.

Iza Fatiha nalazi se Uskudar sa 186 džamija, Umraniye sa 143, Beykoz sa 136 i Pendik sa 133 džamije. Najmanji broj džamija u Istanbulu nalazi se na Prinčevim ostrvima, gdje ih ima devet.

Tako u Istanbulu sa 14,8 miliona stanovnika, jedna džamija dolazi na 4.403 osobe.

Istanbul je, od svog osvajanja 1453. godine, pa do pada hilafeta, 1923. bio prijestolnica Osmanskog carstva, a u periodu od skoro 500 godina u ovom gradu izgrađene su brojne džamije, koji su obilježile čitavu jednu historijsku epohu.

Među značajnijim džamijama, koje tokom cijele godine posjećuju desetine hiljada turista iz cijeloga svijeta, svakako su izdvajaju Plava džamija, Fatihova džamija, džamija Sulejmanija i brojne druge.

Podsjetimo također, da se privode kraju i radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, najvećoj džamiji moderne Turske.

Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.