Sedam kandidata u trci za šefa države

Građani u nedjelju biraju Vujanovićevog nasljednika

Treći predsjednički izbori u nezavisnoj Crnoj Gori biće održani sjutra, a 532.599 građana sa pravom glasa biraće između sedam kandidata za šefa države.

U trci za nasljednika aktuelnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića učestvuju predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je će na glasačkom listiću biti pod brojem jedan, kandidat Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) Mladen Bojanić, čije će se ime naći pod brojem dva.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je pod rednim brojem tri, Vasilije Miličkovićpod brojem četiri, kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić biće pod brojem pet, dok će se pod rednim brojem šest naći kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović.

Sedmi na glasačkom listiću biće predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu izbora bude imao 50 odsto plus jedan važeći glas. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine važećih glasova, održaće se drugi krug glasanja u kojem će građani birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Glasanje će pratiti 152 posmatrača iz 39 zemalja, uključujući 122 dugoročna i kratkoročna posmatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 poslanika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Evropskog parlamenta (EP).

Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 300 posmatrača i Centar za monitoring (CEMI) sa više od 1.000 posmatrača.

 

vijesti.me

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.