IZETBEGOVIĆ: BIH PODRŽAVA OSNIVANJE NEZAVISNE PALESTINSKE DRŽAVE

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je nakon sastanka u Ramallahu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Palestini, ponovo apelovao na održavanje međunarodne mirovne konferencije u vidu multilateralnog mehanizma koji bi razmatrao mirovni proces između Izraela i Palestine i ideju dvodržavnog rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je Izetbegovića informisao o izraelskoj okupatorskoj politici i jevrejskim naseljima.

“Izetbegovića smo informisali o zakonu o jevrejskoj nacionalnoj državi, izraelskim nelegitimnim zakonima, o aktivnostima izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja koja predstavljaju veliku prepreku miru kao i drugim izraelskim postupcima”, kazao je Abbas na konferenciji za medije.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) izgubile ulogu posrednika u mirovnim pregovorima jer su, kako je kazao, stale na stranu Izraela.

“Stoga predlažemo da se održi međunarodna mirovna konferencija u obliku multilateralnog mehanizma i provede dvodržavno rješenje sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradoma u granicama iz 1967. godine”, kazao je Abbas.

Pohvalio je odnose njegove zemlje sa Bosnom i Hercegovinom, pozivajući na dodatno jačanje odnosa potpisivanjem sporazuma o bilateralnoj saradnji na brojnim poljima.

Izetbegović je istakao da BiH podržava osnivanje nezavisne palestinske države, napominjući da Jerusalem treba biti glavni grad dviju zemalja, Palestine i Izraela.

Naglasio je da je potrebno osigurati pravdu za sve ljude kako bi dva naroda mogla živjeti u miru i sigurnosti.

“Podržavamo održavanje međunarodne konferencije koja bi na temelju dvodržavnog rješenja osigurala trajni i održiv mir. Mi pregovore vidimo kao jedini način kojim će biti okončani sukobi”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da će mir u Palestini donijeti sigurnost kako regionu tako i cijelom svijetu.

“Prema međunarodnom pravu, Jerusalem je pod okupacijom. Ovaj grad treba biti prijestolnica dviju država. Izgradnja jevrejskih naselja predstavlja prepreku na putu mira”, kazao je Izetbegović.

Dodao je i kako podržava poduzete napore u cilju uspostave međunarodne zaštite za palestinski narod.

Na kraju je istakao i kako je imao priliku da sa predsjednikom Abbasom razgovara o brojnim temama.

Jerusalem: Izetbegović posjetio džamiju Al-Aksa


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i jerusalemski muftija Sejh Muhammed Husein

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je posjetio kompleks džamije Al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović, koji se nalazi u posjeti Palestini, prije akšam-namaza, večernje molitve, posjetio je Al-Aksu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u pratnji jerusalemskog muftije Sejha Muhammeda Huseina, ministra za Jerusalem Adnana Husseinija i drugih palestinskih zvaničnika obišao Harem-i Serif (Al-Aksa).

Palestinski predstavnici su ga pritom informisali o džamiji Al-Aksa i cijelom kompleksu.

Izetbegović je klanjao akšam-namaz u Al-Aksi, te se nakon toga fotografisao sa palestinskom delegacijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u okviru zvanične posjete Palestini razgovarao je danas i sa predsjednikom te zemlje Mahmoudom Abbasom.

Izetbegović je u Ramali dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta s Abbasom posjetio je mauzolej u kojem odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U okviru dvodnevne posjete Palestini, Izetbegović bi se sutra trebao sastati sa palestinskim vjerskim poglavarima i političkim predstavnicima.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.