Izložba: Umijeće islamske minijature

U organizaciji Zavičajnog muzeja Pljevlja, Islamske zajednice iz Pljevalja i orijentaliste u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore Dragane Kujović, u Pljevljima je 17.12.2016.g.  otvorena  izložba „Umijeće islamske minijature – Kur’an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka“, na kojoj su predstavljene reprezentativne stranice Kur’ana Husein-paše Boljanića.

Tako je Kur’an, primjerak iz 16. vijeka, u vlasništvu Husein-pašine džamije u Pljevljima, prvi put izložen javnosti van vjerskog objekta. Inače, Kur’an Husein-paše Boljanića, graditelja istoimene džamije u Pljevljima, jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu i smatra se remek djelom islamske kaligrafije. Kur’an ima 233 lista, dužine 39 i širine 28,5 centimetara. Počeci pojedinih poglavlja rađeni su lijepim i velikim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista.
Kur’an sadrži 352 minijature, koje su rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvjema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini. lluminirani Kur’an sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima. Izložba Kur’ana u Pljevljima, propraćena je brošurom koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kurana. Autor fotografija minijatura iz Kur’ana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, a tekst o minijaturama napisala je dr. Dragana Kujović.
Izvor: preporod.com
Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker