Izrael donio zakon za ukidanje prebivališta Palestincima u Jerusalemu

Novi zakon samo će pogoršati teške uvjete života za 420.000 Palestinaca koji žive na teritoriji okupiranog Istočnog Jerusalema.

Izraelski Parlament donio je zakon koji omogućava ministru unutrašnjih poslova ukidanje prava boravka bilo kojem Palestincu u Jerusalemu za koga se smatra da je “prekršio lojalnost” Izraelu.

Prijedlog zakona, koji je ratifciran u srijedu, također će se primjenjivati u slučajevima kad je pravo boravka dobijeno na osnovu lažnih podataka, odnosno u slučajevima kad “pojedinac počini krivično djelo”.

Prema novoj zakonskoj mjeri, izraelski ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri, vođa ultraortodoksne političke stranke Shas, moći će učiniti nevažećim dokumente o boravku bilo kojeg Palestinca koga smatra prijetnjom.

Uprkos tvrdnjama Izraela da je okupirani Istočni Jerusalem dio “vječne, nepodijeljene” prijestonice, Palestinci koji su rođeni i žive tamo ne posjeduju izraelsko državljanstvo, za razliku od njihovih jevrejskih sugrađana.

Bez državljanstva i pasoša

Palestincima u Istočnom Jerusalemu izdaju se lične karte s “trajnim boravkom”, odnosno privremeni jordanski pasoši, koji se koriste samo u svrhu putovanja.

Oni su bez državljanstva, zaglavljeni u pravnoj zabrani – nisu građani Izraela, niti su građani Jordana ili Palestine.

Novi zakon samo će pogoršati teške uvjete života za 420.000 Palestinaca koji žive na teritoriji okupiranog Istočnog Jerusalema.

Palestince u ovom dijelu Jerusalema Izrael smatra imigrantima.

Izvor: Al Jazeera

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.