Izrael mora biti ukinut da bi Jevreji služili Bogu

Rabin Dovid Weiss

Piše: Admir Lisica

Jedan od najvećih kritičara odluke Donalda Trumpa o proglašenju Istočnog Jerusalema glavnim gradom Izraela je rabin Yisroel Dovid Weiss član organizacije „Natural Karta“ s sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom razgovora s novinarom Al Jazeera Balkans Harunom Karčićem u emisiji “Granice Istoka” koja je bila posvećena pitanju Jerusalema, Dovid Weiss je istakao da je glavna prepreka miru u Palestini ustvari stvaranje države Izrael. On također napominje kako su Arapi i Jevreji godinama živjeli u miru jedni pored drugih, te da nema govora o vjerskom sukobu kako neki žele da predstave trenutni konflikt između Izraelaca i Palestinaca. Stvaranjem cionističke države Jevreji su se udaljili od svog vjerskog učenja o čemu govori i rabin Dovid Weiss:

„Izrael mora biti ukinut da bi Jevreji služili Bogu“, – naglašava Weiss.

Weiss također napominje da je organizacija kojoj on pripada vjerskog karaktera te da ona u svojim javnim istupima nikada ne koristi zastave države Izraela što također dokazuje njihovo protivljenje trenutnim stanjem u Palestini.

Komentarišući odluku Donalda Trumpa o priznavanju Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Izraela Weiss s protivljenjem odbacuje ovakvo nametnuto rješenje.

„Jerusalem ne može biti glavni grad Izraela. To nije legitimna država i kao takva ne može imati svoj glavni grad. Jerusalem je, također, Sveti grad i nadamo se da će, uz Božiju pomoć, biti oslobođen od ove okupacije, da će zajedno sa Svetom zemljom, sa cijelom Palestinom u potpunosti biti oslobođen od okupacije, – ističe Weiss.

Da je cionizam antiteza religiji svjestan je i Weiss, koji napominje da je judeizam star 3000 godina, a nacionalističko djelovanje putem cionizma stotinjak godina.

„S pojavom cionizma došli su i problemi, Izrael se treba suočiti s posljedicama cionizma i mirnim putem treba ukinuti kao relativno nova država. Moramo ukloniti prepreku miru isto kao što je učinjenu u Južnoafričkoj Republici“, završio je na kraju Weiss.

Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.