Izrael zabranio muslimanima ulazak u Ibrahimi džamiju

Izraelske vlasti su donijele odluku da zatvore Ibrahimi džamiju za muslimane, kao i ostale nejevreje.

Džamija, smještena u južnom okupiranom gradu el-Halilu/ Hebronu će biti zatvorena tokom jevrejskog praznika Sukkota. Samo Jevreji će imati pristup tom području, prenosi palestinska novinska agencija Maan.

Direktor džamije, Hifzi Ebu Esnina, je izjavio u nedjelju da mu je rečeno da će džamija biti zatvorena za muslimane od 22 časa u nedjelju do utorka uvečer, prenosi palestinska agencija Wafa.

Muslimanima, u ovom periodu, neće biti dozvoljeno obavljanje namaza u džamiji, dodao je on.

Jevreji vjeruju da se u džamiji Ibrahimi nalaze grobovi poslanika Ibrahima, Ishaka i Jakuba. U njene prostorije su ulazili pripadnici obje religije do 1994. godine kada je jevrejski ekstremist Baruch Goldstein prošao naoružan pored izraelskih vojnika i ušao u džamiju.

Dvadesetdevet Palestinaca je ubijeno, a oko 150 ranjeno prije nego što su Goldsteina opkolile preživjele žrtve i tukle ga do smrti. Prema izvještaju New York Timesa, najmanje jedan Palestinac je upucan i ubijen od strane izraelskih vojnika koji su se nalazili ispred džamije kada su vjernici u panici pokušali da pobjegnu na sigurno. Goldstein, danas heroj u očima mnogih Izraelaca, često je jedini okrivljeni za masakr u el-Halilu. Međutim, to je bio zajednički poduhvat Goldsteina i izraelske vojske.

IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.