Izrael zabranio muslimanima ulazak u Ibrahimi džamiju

Izraelske vlasti su donijele odluku da zatvore Ibrahimi džamiju za muslimane, kao i ostale nejevreje.

Džamija, smještena u južnom okupiranom gradu el-Halilu/ Hebronu će biti zatvorena tokom jevrejskog praznika Sukkota. Samo Jevreji će imati pristup tom području, prenosi palestinska novinska agencija Maan.

Direktor džamije, Hifzi Ebu Esnina, je izjavio u nedjelju da mu je rečeno da će džamija biti zatvorena za muslimane od 22 časa u nedjelju do utorka uvečer, prenosi palestinska agencija Wafa.

Muslimanima, u ovom periodu, neće biti dozvoljeno obavljanje namaza u džamiji, dodao je on.

Jevreji vjeruju da se u džamiji Ibrahimi nalaze grobovi poslanika Ibrahima, Ishaka i Jakuba. U njene prostorije su ulazili pripadnici obje religije do 1994. godine kada je jevrejski ekstremist Baruch Goldstein prošao naoružan pored izraelskih vojnika i ušao u džamiju.

Dvadesetdevet Palestinaca je ubijeno, a oko 150 ranjeno prije nego što su Goldsteina opkolile preživjele žrtve i tukle ga do smrti. Prema izvještaju New York Timesa, najmanje jedan Palestinac je upucan i ubijen od strane izraelskih vojnika koji su se nalazili ispred džamije kada su vjernici u panici pokušali da pobjegnu na sigurno. Goldstein, danas heroj u očima mnogih Izraelaca, često je jedini okrivljeni za masakr u el-Halilu. Međutim, to je bio zajednički poduhvat Goldsteina i izraelske vojske.

IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.