Izvori iz EU o osobi koja “kruži” i uticaju SAD na Kosovo

Zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da menjanje formata dijaloga Beograd-Priština ne bi ubrzalo nagodbu o normalizaciji odnosa dve strane.

Dodaju i da bi takav razvoj događaja samo oduzeo snagu dijalogu i, umesto suštinom, pregovarači bi se bar neko vreme bavili time ko bi se uključio u dijalog.

To su agenciji Beta rekli u Dijalog upućeni izvori Evropske komisije u Briselu koji su podvukli da je upravo na poslednjem briselskom sastanku predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija dogovoreno da se osnaže i ubrzaju napori za postizanje pravno obavezujućeg svobuhvatnog sporazuma o sređivanju odnosa Beograd-Priština.

Zvaničnici u Briselu naveli su da je ujedno nužno da se što pre primene dosad utanačeni dogovori kako o Zajednici srpskih opština, tako i drugim pitanjima, uključujući energetiku.

Samo ako se, naglasili su, budu što brže nalazila rešenja za ova otvorena pitanja, moći će da “kao spojeni sudovi” napreduju i pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu.

Na tome rade obe strane, kao i posrednički tim Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), uključujući Angelinu Ajnhorst koja putuje i u stalnom je kontaktu s vlastima u Beogradu i Prištini, ali to je ona i pre činila i nije reč o nekoj novoj “kružećoj diplomatiji”, već redovnim, sad malo ubrzanim kontaktima s pregovaračima. 

Pročitajte još: Jedna osoba “šeta” između BG-PR i nije naklonjena Srbiji

Izvori EU nisu isključili mogućnost da se ovog meseca održi još jedna runda dijaloga.

Na opasku da Vašington vidljivo traži da se dijalog Beograd-Priština ubrza i približi konačnom rešenju za sređivanje odnosa dve strane, a vlada u Prištini traži da se SAD direktno uključe u dijalog, izvori u EEAS kažu da su Amerikanci sve vreme i dosad bili neposredno upućeni u dijalog. 

Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da nije svrsishodno sad menjati format dijaloga, jer bi se izgubila snaga i zamah.

Ako bi se u njega direktno uključili Amerikanci, Beograd bi, napomenuli su, zahtevao da u pregovore uđu i Rusi, a “stalna neposredna upućenost, pa i upliv Amerikanaca na pregovore su i dosad bili korisni i nužni zato što Vašington ima daleko veću snagu ubeđivanja ljudi na vlasti u Prištini, nego EU”.

b92.net

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.