Je li bolja unutrašnja toplotna izolacija ili fasada? Evo šta kažu stručnjaci…

Vrlo često se polemiše o tome da li je bolje raditi termoizolaciju kuće, odnosno spoljašnjih zidova, s vanjske strane ili s unutarnje strane.

Stručnjaci tu nemaju dilemu. Savjetuju izolaciju sa spoljašne strane. A, evo i iz kojih razloga:

1.Prvi i najvažniji razlog je taj jer može da se javi kondenz u stambenom objektu ukoliko se izoluju svi zidovi s unutarnje strane. A, to je zaista ozbiljan problem.

2.Gubitak prostora.

3.Ukoliko je objekat već završen, u slučaju postavljanja unutarnje termoizolacije, morali bi da ponovo izmještamo sve utikače i prekidače iz zidova. Svako kačenje o tako izoliran zid, primjerice slike, vješalice i slično, morali bi koristiti puno duže tiple, a i dalje ne bi bili sigurni da će oni držati kako treba. Tu su i jači fizički udari o zid usljed kojih će najvjerovatnije doći do oštećenja zida.

4.Grijanje takvog zida, koji akumulira toplotnu energiju, bilo bi onemogućeno u slučaju unutarnje izolacije. A, energija koja se akumulira u zid je itekako važna kada je grijanje stambenih prostora u pitanju.

Izolaciju sa unutrašnje strane stručnjaci savjetuju samo za stambene zgrade ili ako je u pitanju izolacija plafona. Kada je u pitanju unutarnja izolacija plafona, stručnjaci savjetuju korištenje što debljeg stiropora, naravno ukoliko to dimenzije odnosno visina prostorije dozvoljava.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.