Kako da prepoznate lažne aplikacije?

Na pametnim telefonima držimo dosta važnih i potencijalno osjetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije. Evo savjeta kako možete da ih prepoznate i zaštitite se.

Držite se provjerenih “prodavnica” aplikacija 

Ovo je osnovna mjera opreza. Nabavkom aplikacija izvan službenih i proverenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli da pokupite virus ili neki zlonamjerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude da provjere aplikacije prije nego što ih puste u opticaj, piše TPortal.

Čitajte recenzije aplikacija 

Prije nego što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte šta su drugi rekli o njoj. Nemojte da se zadržavate na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj.

Hakeri, naime, znaju da angažuju ljude koji će da pišu hvalospjeve njihovim malwareom zaraženim softverskim podacima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to da li je aplikacija zaista, ono za šta se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija 

Polupismen i loše napisan prateći tekst može da bude znak upozorenja da sa aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto važi i ako je opis vrlo oskudan – hakeri ne troše puno vremena na to.

Provjerite razvojne programere 

Ne samo što treba da budete sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pažnju i na to ko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je riječ Facebook-ovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete da budete dovoljno mudri i oprezni da biste provjerili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Provjerite web odredište razvojnog programera 

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je vaš prijatelj! Potražite ih i saznajte više o njima. Imaju li službenu web stranicu? Da li je ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li im dali recenziju u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Da li su snimci ekrana nekvalitetni? 

Slično kao i kod opisa aplikacija – ako su snimci ekrana, kojima je aplikacija ilustrovana, lošijeg kvaliteta, veće su šanse da imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše da ukradu tuđe screenshotove nego da prave svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta? 

Provjerite koliko je puta aplikacija preuzeta. Riječ je o gruboj procjeni, ali daće vam kakvu-takvu sliku o tome da li imate posla sa autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Međutim, to funkcioniše samo na Google Play-u, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Store-u.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.