Kako je bošnjački intelektualac Hazim Šatarić iz Engleske pisao o pokrštavanju Bošnjaka u Evropi

Izvor: Akos.ba - Piše: Admir Lisica

Veliko migraciono kretanje za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata nije mimoišlo ni Bošnjake koji su se iseljavali iz tadašnje države Jugoslavije. Bošnjački emigranti u potrazi za boljim životom krenuli su širom Evrope.

Veoma loša ekonomska situacija nije se bitnije mijenjala po migrante ni dolaskom u nove evropske destinacije, upravo takva situacija primorala je Bošnjake za blisku saradnju sa katoličkim sveštenstvom koje je pomagalo bošnjačkim doseljenicima u Engleskoj.

Mnogo je članaka u časopisu “Bosanski pogledi” koji su govorili o odnosima između katolika i muslimana, ali i o pokrštavanju.

Ipak, da su neki katolički vjerski službenici željeli da iskoriste svoje dobre odnose sa Bošnjacima muslimanima kako bi ih pokrsitili veliki je broj dokaza. Upravo o ovom rasprostranjenom problemu pisao je Hazim Šatarić istaknuti bošnjački emigrant koji je tada živio u Engleskoj.

„Nepouzdani Caritas vodi akciju iseljavanja muslimana ne u islamske zemlje, nego u Argentinu, Canadu i drugdje, imajući pred očima činjenicu, da su to mladi, zdravi, sposobni i jaki ljudi, te da će se u Argentini ženidbom i uklapanjem u dnevni život prekaliti u dobre katolike“, – navodi Šatarić.

„Niko ne spominje sudbinu nekoliko stotina muslimanske djece koja se pogubiše po raznim samostanskim konviktima Slavonije i Zagorja. I u emigraciji se nije s tim prestalo, jer nam mnogi primjeri dokazuju, da se hrvatski klerikalci još nisu dozvali pameti. U Austriji po logorina naći ćete i danas još muslimana, koji žive pod kršćanskim imenima, jer je 1945. u onom strašnom rasulu iskorišten momenat, da im se savjetovalo, da izmjene svoja imena, jer da je velika potraga za muslimanima s obzirom da su neki služili u Handžar-diviziji, što naravno nije bilo tačno, – napominje Šatarić.

U ovim citatima Šatarića koje nalazimo u djelu „Bošnjačka ideja“, autora Enesa Karića i Šaćira Filandre možemo jasno zaključiti sa kakvim problemima su se suočavali bošnjački iseljenici nakon Drugog svjetskog rata.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.