Kako je lijepo obradovati svoju suprugu/supruga

Jedan od načina da obradujete vašeg bračnog partnera jeste da onda kada je u problemima, kada ga nešto muči ili je pod stresom, kažete: “Ne brini, sve će to proći.” Na taj način nećete otkloniti brigu, ali možete svome bračnom partneru pružiti osjećaj da nije sam i na taj način ga obradovati.

Također, da bi supružnici obradovali jedni druge mogu se međusobno potpomagati u obavezama od kojih se nekad mnogo umore. Naprimjer, suprug može svojoj supruzi pomoći tako što će nekad sam ispeglati svoju odjeću kada je ona zauzeta, ili uspavati dijete i reći joj “Hajde se malo odmori.” Osjećaj da drugi primjećuju trud koji osoba ulaže, da nastoje ublažiti njen umor i olakšati joj, mnogo znači većini ljudi.

Sve nabrojano nije nešto što će nas umoriti niti zahtjeva da potrošimo mnogo vremena. Ipak, mnogi se sustežu od tih sitnih gesti, ponekad čak i namjerno. Uzrok tome može biti svakodnevni užurbani ritam života, određene razmirice ili možda razmišljanje tipa: “Ne trebam ja to učiniti već on/ona, ja se dovoljno umaram i trudim za ovaj brak.” Šta god da je naš razlog, sve trebamo ostaviti na stranu i nastojati obradovati našeg supruga/suprugu. Takvo postupanje će istovremeno obradovati srce našeg supružnika i biti uzrokom postizanja Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Božiji Poslanik, a.s., je rekao: “Nakon ibadeta koji su farz, Allahu najdraže djelo je kada rob obraduje brata muslimana.” (Taberani, el-Mu’džemu’l-kebir, 11/59)

Nakon što u svijetlu navedenog hadisa pristupimo pojmovima “voljeti” i “obradovati”, onda ćemo uvidjeti da niti jedan prepreka ne treba da nas spriječava u tome da postupamo na način koji će uljepšati naš brak.

Izvor: Akos.ba

Pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.