Kako je Salahud-din el-Ejjubi čuvao islamsko vjerovanje

Bilježi historičar Tekijjud-din El-Mukrizi: “Kada je sultan Salahud-din preuzeo vlast, došla je naredba mujezinima da na munarama u vrijeme učenja tespiha u noći (pred zoru i sabahski ezan) recituju akidu poznatu kao el-muršida (ona koja upućuje). To mujezini čine svake noći u svim džamijama Egipta sve do današnjih dana.“ To je praksa koja se održala četiri stoljeća, što potvrđuju i riječi Imama Sujutija (preselio 1505. godine).

El-akide el-muršide glasi:


„Znaj, neka Allah uputi nas i tebe, da je svaki obveznik dužan znati da je Allah Jedan u Svojoj vlasti, stvorio je sav svijet, viši i niži, Arš i Kursijj, nebesa i Zemlju i sve ono što je na njima i između njih. Sva stvorenja su potčinjena Njegovoj moći i najsitnija stvar se ne pokreće bez Njegove dozvole.

On nema partnera u upravljanju ni ortaka u vlasti. On je Živi i Vječni i ne uzima Ga san niti drijemež. On zna vidljivi i nevidljivi svijet i ništa Mu nije skriveno ni na Zemlji niti na nebu. On zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.

On sve obuhvata znanjem i sve potanko zna. Čini ono što hoće i Moćan je da učini ono što hoće. Njemu pripada vlast i neovisnost, veličina i vječnost, sud i odredba i Njemu pripadaju lijepa imena. Niko ne može spriječiti ono što je On odredio niti uskratiti ono što je On dao. On čini u Svojoj vlasti ono što hoće i sudi Svojim stvorenjima kako hoće. On se ne nada nagradi niti se boji kazne. Nad Njim niko nema nikakvo pravo niti Mu može suditi. Svaka blagodat Njegova je dobrota, a svaka kazna je pravednost. On ne polaže račun za ono što radi, a drugi će polagati.

Bio je prije stvaranja. Za Njega ne postoji prije i poslije, iznad i ispod, desno i lijevo, ispred i iza, čitav i djelimičan. Za Njega se ne pita kad je bio, gdje je bio i kako. Bio je kad nije bilo mjesta. Stvorio je stvorenja i učinio da vrijeme teče, a na Njega vrijeme ne utječe niti je Sebi uzeo mjesto.

Njega jedna stvar ne zaokuplja od druge. Ne može ga dokučiti mašta, dokučiti intelekt i pojmiti razum. Duša Ga ne može zamisliti, mašta uobličiti niti razum predočiti. Ne mogu Ga dokučiti uobrazilje i misli. Ništa nije kao On, i On sve čuje i vidi.“

Nakon što je spomenuo ovu akidu u djelu Tabekat eš-šafi’ijje el-kubra (8/186) Imam es-Subki kaže: Ovdje nema ništa što bi negirao neki sljedbenik ٍٍSunneta.

Izvor: mudrost.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.