Kako su uspjeli? Ova zemlja je “nova Njemačka”

Pre otprilike četvrt veka Poljska, kao i ostale istočnoevropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promene.

Državno kontrolisanu ekonomiju zamenila je tržišna i Poljska je otada udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u poslednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svetske ekonomije potonule u recesiju pa je mnogi danas gledaju kao “novu Nemačku”, budućeg pokretača evropske ekonomije.

Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su deo kompanija i neki celi sektori neodrživi. No vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promene načina funkcionisanja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.

Poljska ekonomija i pre krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosečnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. 4,6 odsto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU koja je izbegla recesiju a da su i dalje imali prosečne stope rasta oko tri odsto. Zemlja koja je decenijama bila u zapećku, sada je na putu da postane novi “motor” Evrope, piše Index.

Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU pala je 4,5%, dok je u Poljskoj rasla 1,6%. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne nivoe, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16 %.

Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Evrope, pre svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udeo u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrednosti. Zbog toga, privatni sektor mogao je da apsorbuje višak radnika u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod sprovođenja reformi.

Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutrašnjoj potražnji s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 miliona ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imale su i strane investicije i odlično iskorišćavanje EU fondova.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.