Kako učiti brzo i lako: 10 provjerenih trikova

Može li se naučiti učiti? Brojna istraživanja uglednih stručnjaka i iskustva iz prakse govore nam da je učenje proces koji se, kao i sva ostala materija, može postupno i efikasno savladati. 

Početkom nove akademske godine, dobro se prisjetiti nekoliko prokušanih metoda za lakše, brže i bolje učenje.U nastavku smo odabrali par poznatih metoda i tehnika koje će vam pomoći da na vrijeme upijete sve gradivo. Pratite ove savjete i izbjegnite stresne situacije tik pred ispitne rokove. Neprospavane noći, tamni podočnjaci i izostanak bilo kakvog društvenog života nikome nije, vjerujemo, omiljena metoda učenja.

1. Budite fit za učenje!

Sigurno ste čuli za izreku “u zdravom tijelu – zdrav duh”. Ovo se posebice odnosi na učenje. Stručnjaci se slažu kako je fizička spremnost preduvjet kvalitetnog učenja. To, naravno, ne znači da za svaki ispit morate provesti 10 dana u teretani, ali ako se fizički osjećate bolje, kombinirajući redovito vježbanje i kvalitetnu prehranu, veća je vjerojatnost da će vam biti lakše i ugodnije učiti.

2. Čist stol – čist fokus

Fokusiranost na ono što čitate i pokušavate naučiti je ključna. Kako bi taj fokus što lakše ostvarili, počistite svoju radnu okolinu i stol. Što manje smetnji imate ispred sebe, to bolje. Ako učite s papira, nemojte koristiti računalo – vjerojatno ćete pronaći stotinu razloga zašto se “baš sad” i “samo nakratko” morate spojiti online. Deset puta po pet minuta i već ste izgubili dragocjeno vrijeme.

3. Stvarajte mentalne mape

Ljudski mozak informacije skladišti po ključu uzorka i asocijacija. Razvoj mentalnih mapi bazira se na razmišljanju o našoj memoriji kao o – drvetu. Koristeći boje, slike, skice, simbole, uzorke i asocijacije, stvarajte vlastito “drvo znanja”. Krenite od najvažnije stvari (teme) koju stavite u centar “drveta” i onda nadograđujte “grane”, odnosno dodatne informacije.

4. Zapisujte bilješke rukom!

Iako živimo u tehnološkom dobu kad je sasvim normalno ponijeti računalo na predavanje, nedavno je istraživanje pokazalo kako osobe koje tijekom predavanja rukom zapisuju bilješke, brže uče, bolje pamte i postižu bolje rezultate. Sam proces zapisivanja rukom tjera naš mozak da informaciju pažljivije obradi, nego kad tipkamo na računalu.

5. Testirajte se i dijelite znanje s drugima

Jedna od najefikasnijih metoda učenja je – učenje drugih. Pokušajte materijal koji ste obrađivali podijeliti s nekim, tako da mu objašnjavate naučeno. Tako ćete uvidjeti gdje su “rupe” u vašem znanju i brže i bolje ćete povezivati informacije i činjenice. Uz to, radite vlastite testove u kojima odgovarate na pitanje iz lekcija. Radite više testova i bilježite svoj napredak.

6. Učite s predahom

Umjesto da učite sat ili dva u komadu, podijelite vrijeme za učenje u više manjih cjelina. Primjerice, fokusirajte se na 15 minuta učenja i onda napravite stanku od par minuta. Tako ćete ostvariti više malih predaha i dulje zadržati fokus. Pustite mozgu da upije ono što je upravo naučio i dajte mu par minuta da se odmori. Zatim krenite u novih 15 minuta.

7. Pratite pravilo “vrtićke djece”

Ovo jednostavno pravilo kaže da je informacija jasna tek onda kad je dijete iz vrtića može shvatiti. Naravno, napredne informacije i teška materija se ne mogu toliko pojednostaviti, no ideja iza ovog pravila je da sami sebi olakšate – razložite materiju na jednostavne, lako pamtljive informacije. Tako ćete ih lakše zapamtiti i kasnije ih se jednostavnije prisjetiti.

8. Nadograđujte i povezujte informacije

Jedna od najčešćih tehnika učenja je povezivanje informacija. Što više informacija međusobno povezujete, to ćete ih lakše zapamtiti. U praksi to znači da novu informaciju vežete na srodnu informaciju s kojom baratate iz ranijeg učenja. Stvaranjem logičnih cjelina, olakšavate si prisjećanje.

9. Vizualizirajte informacije

Vizualizacija u doslovnom smislu znači pretvaranje informacija u slike. Poznato je da ljudi lake razmišljaju u “opipljivim slikama”, nego u apstraktnim konceptima koji nemaju “ni glavu ni rep”. Kako bi si olakšali učenje, pokušajte određene informacije vizualizirati i potom zapamtiti tu sliku.

10. Zabavljajte se!

Bilo da je riječ o izlascima, druženjima, sportu, meditaciji, uživanju u hrani… Što god vas najviše opušta, pomoći će vam u učenju. Ako ste tmurni i depresivni, nećete moći efikasno učiti. Zbog toga je potrebno naći zdravi balans.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.