Kako udati kćerku / Ljubav i poštovanje prema ocu

Znate li kako su učenjaci današnjice radili kada jedan od njih hoće da uda svoju kćerku? Dođe u džamiju i sjedne tamo na kraj i gleda momke koji ulaze kako klanjaju. Jedan došao (naj)prvi, klanjao dva rekata polahko, smireno, nakon toga uzeo mushaf i čita. Priđe mu šejh i pita: “Bili se ženio?” “Bi, al’ ja ništa nemam!” Kaže mu šejh: “I ne treba ti ništa, dobit ćeš sve.” I uda svoje dijete za nekoga ko joj neće praviti probleme, jer namaz čovjeka odvrača od ružnih djela i ružnih postupaka. (dr. Safet Kuduzović)

Amir Duraković

______________________

Ljubav i poštovanje prema ocu

Sin je odveo svog veoma starog oca na ručak u elitni restoran. Kada je došla hrana starac je počeo jesti, ali zbog duboke starosti i ruku koje su drhtale, mnogo hrane mu je ispalo po njegovoj odjeći, stolnjaku i patosu. Pored toga se i umazao po cijelom licu. Nakon što je završio s jelom, njegov sin ga odvede do toaleta, opra mu ruke i lice, a zatim očisti i fleke s njegove odjeće. Potom se vrati do stola, očisti ostatke hrane s njega, kao i one s poda.

Prisutna elita  je sve to posmatrala, na šta se sin nije obazirao. Platio je račun i izašli su. Dok je pomagao ocu da sjedne u auto, jedan čovjek mu priđe i reče: Nešto ste ostavili u restoranu gospodine.  Nisam, odgovori sin.  Čovjek reče: Jeste gospodine, u restoranu ste ostavi lekciju kako se poštuje otac, svima prisutnim.

Haris Hećimović

_______________________

Rekao je Ibn Kajjim: „Čuo sam šejhul-islama Ibn Tejmijju, Allah mu se smilovao, da kaže: „Ako, dok činiš dobra djela, ne osjetiš nikakvo poboljšanje i zadovoljstvo u duši, dobro se preispitaj, jer je Allah, dželle šanuhu, „Šekur“ – blagodaran, tj. obavezao se da će nagraditi trudbenika za njegovo djelo još na ovom svijetu: slašću koju će osjetiti u srcu, snagom zadovoljstva i radošću očiju. Ukoliko to ne osjeti – nešto, sigurno, nije u redu s njegovim djelom.“

mr. Semir Imamović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.