Kako udati kćerku / Ljubav i poštovanje prema ocu

Znate li kako su učenjaci današnjice radili kada jedan od njih hoće da uda svoju kćerku? Dođe u džamiju i sjedne tamo na kraj i gleda momke koji ulaze kako klanjaju. Jedan došao (naj)prvi, klanjao dva rekata polahko, smireno, nakon toga uzeo mushaf i čita. Priđe mu šejh i pita: “Bili se ženio?” “Bi, al’ ja ništa nemam!” Kaže mu šejh: “I ne treba ti ništa, dobit ćeš sve.” I uda svoje dijete za nekoga ko joj neće praviti probleme, jer namaz čovjeka odvrača od ružnih djela i ružnih postupaka. (dr. Safet Kuduzović)

Amir Duraković

______________________

Ljubav i poštovanje prema ocu

Sin je odveo svog veoma starog oca na ručak u elitni restoran. Kada je došla hrana starac je počeo jesti, ali zbog duboke starosti i ruku koje su drhtale, mnogo hrane mu je ispalo po njegovoj odjeći, stolnjaku i patosu. Pored toga se i umazao po cijelom licu. Nakon što je završio s jelom, njegov sin ga odvede do toaleta, opra mu ruke i lice, a zatim očisti i fleke s njegove odjeće. Potom se vrati do stola, očisti ostatke hrane s njega, kao i one s poda.

Prisutna elita  je sve to posmatrala, na šta se sin nije obazirao. Platio je račun i izašli su. Dok je pomagao ocu da sjedne u auto, jedan čovjek mu priđe i reče: Nešto ste ostavili u restoranu gospodine.  Nisam, odgovori sin.  Čovjek reče: Jeste gospodine, u restoranu ste ostavi lekciju kako se poštuje otac, svima prisutnim.

Haris Hećimović

_______________________

Rekao je Ibn Kajjim: „Čuo sam šejhul-islama Ibn Tejmijju, Allah mu se smilovao, da kaže: „Ako, dok činiš dobra djela, ne osjetiš nikakvo poboljšanje i zadovoljstvo u duši, dobro se preispitaj, jer je Allah, dželle šanuhu, „Šekur“ – blagodaran, tj. obavezao se da će nagraditi trudbenika za njegovo djelo još na ovom svijetu: slašću koju će osjetiti u srcu, snagom zadovoljstva i radošću očiju. Ukoliko to ne osjeti – nešto, sigurno, nije u redu s njegovim djelom.“

mr. Semir Imamović

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.