Kako znati je li datoteka sigurna za skidanje?

Rješenje je VirusTotal

Kako znati je li neka datoteka sigurna prije nego što ju skinemo s interneta? To možete provjeriti sa Googlovim VirusTotal alatom.

Otkad je interneta i otkad se na internet stavljaju različite datoteke, korisnici te datoteke skidaju i koriste ih za najrazličitije stvari. Bilo da se radi o programima, igrama, datotekama medija, svaka od tih datoteka ima svoju namjenu i svaki korisnik koji ju želi skinuti zna zbog čega to čini.

No, danas stvari nisu tako bezazlene kao što su bile prije dvadesetak godina kada je internet bio tek u svojim povojima i kada smo viruse mogli snimiti na Floppy diskete i držati ih ondje kao nekakve trofeje. Danas je opasnost od virusa i ostalih štetnih programa puno veća, što znači da je velik broj datoteka koje tražimo i koje želimo skinuti pod rizikom i da bi svaka od njih mogla biti zaražena.

Ako ste zabrinuti da bi neka datoteka koju želite skinuti na bilo koji način mogla biti štetna za vaše računalo, ne morate ju skinuti. Velik broj korisnika čini istu grešku: unatoč tomu što postoji mogućnost da je datoteka koju žele skinuti opasna, oni se odluče skinuti ju jer misle da će antivirus riješiti i prevenirati sve potencijalne probleme. To je greška koju onda kasnije skupo plaćamo i zbog koje cijelo računalo može biti dovedeno u opasnost.

Danas postoji veli broj antivirusnih i anti-malware programa s kojima korisnik može skenirati bilo koju datoteku ne bi li u njoj otkrio kakav zlonamjeran kod. U nastavku ćemo nešto reći o jednom načinu za koji se zna da je pouzdan, a koji će vam pomoći da prije nego što skinete bilo kakvu štetnu datoteku to znate i da je znate zaobići u širokome luku.

virustotal recenzija

Prije nego što odlučite skinuti neku datoteku, skenirajte poveznicu internetske stranice na kojoj se nalazi ta datoteka koristeći VirusTotal alat

Prije nego što ovo učinite, ono što prvo trebate učiniti jest locirati izravnu poveznicu stranice s koje ćete skinuti datoteku. Radi se o poveznici koja je izravno povezana s datotekom (da se ne bi mislilo da se radi o poveznici sa internetskom stranicom). Na primjer, ako želite skenirati .exe datoteku, ono što će vam trebati jest poveznica na tu .exe datoteku. Kako pronaći poveznice? Vrlo lako. Idite na pretraživačku traku internet stranice i označite sve ono što ondje piše (http:\\www itd.).

Nakon toga, desnim klikom miša odaberite poveznicu i odaberite ”Copy link address” (ako koristite Google Chrome) ili ”Copy link location” (ako koristite Mozilla Firefox).

Sljedeći korak jest da odete na stranicu koja se zove VirusTotal.com. Radi se o alatu koji je u vlasništvu Googlea još od 2012. godine. Na toj stranici alata, kliknite na URL i ondje zalijepite poveznicu koju ste maloprije kopirali. Nakon toga kliknite na tipku za pretraživanje i pritisnite na Enter ne bi li potraga započela.

 

virustotal skeniranje url-a

Nakon svega ovoga VirusTotal će skinuti datoteku koju ste odredili da skine, no najbolja stvar tek slijedi. Odmah nakon što skine tu datoteku, VirusTotal će u isto vrijeme datoteku skenirati i ”pročešljati” je sa barem desetak drugačijih antivirusnih programa. Nadalje, ako je ta ista datoteka nedavno bila skenirana od strane drugih korisnika i u slučaju da su ono nešto pronašli što nisu trebali pronaći, rezultati će se odmah vidjeti.

Pazite na jednu stvar kod VirusTotal alata. U slučaju da vam se pokaže poruka u kojoj piše ”No engines detected this URL” to nije dobar znak, jer to u stvari znači da je sa datotekom bio nekakav problem i da je iz nekog razloga VirusTotal nije mogao skenirati.

Ako vidite poruku u kojoj piše nešto tipa ”0/65” to je dobar znak. Ta poruka znači da unutar datoteke nije pronađeno ništa štetno i da je to potvrđeno od strane 65 antivirusnih programa koji su datoteku skenirali. To opet ne znači da je VirusTotal savršen u svome skeniranju i u svojim pretragama. Ali opet, niti jedan softver, kao niti hardver nije savršen.

virustotal pcchip

 

Ako jedan od antivirusnih programa koji se nalazi unutar VirusTotal pronađe problem unutar datoteke, korisniku će se pokazati obavijest u kojoj će pisati da je određen broj antivirusnih programa pronašao problem sa URL-om, odnosno sa poveznicom na datoteku. Ova poruka može značiti da je jedan antivirus od recimo 65 koliko se nalazi unutar VirusTotal, pronašao neki štetan kod unutar datoteke dok drugi to nisu uspjeli.

Ako vam se dogodi takvo što, ono što možete odmah učiniti jest to da možete listati prema dolje sve dok ne dođete do antivirusnog programa koji je pronašao problem sa datotekom, nakon čega možete vidjeti više detalja u vezi datoteke, komentare drugih korisnika (ako takvi komentari postoje) o datoteki u kojima može pročitati je li stvarno poveznica s datotekom sigurna ili nije.

Ako skenirate stranicu na kojoj se nalazi datoteka umjesto skinute datoteke, ono što će vam se pokazati jest opcija na kojoj će pisati ”Downloaded File” ili ”skinuta datoteka.” Klikom na opciju koja se nalazi s desne strane od ove opcije moći ćete vidjeti detaljniju analizu i o stranici i o datoteki koju ste skinuli.

 

virustotal chrome ekstenzija

Napravite da VirusTotal bude dio vašeg internet preglednika

Da biste si sve ovo olakšali, omogućite svome internet pregledniku to da VirusTotal bude dio njega. To možete učiniti na način da na svoj preglednik instalirate VirusTotal ekstenziju koja će odmah nakon instalacije integrirati VirusTotal u sklop vašeg internet preglednika. Nakon što to učinite, svaku poveznicu datoteke ćete prije nego što tu datoteku skinete, moći skenirati sa VirusTotal-om i na taj način provjerom prevenirati bilo kakve eventualne štetne stvari da dospiju na vaša računala.

Ekstenzije za VirusTotal su dostupne za Google Chrome, Mozillu Firefox i za ”običan” Internet Explorer. Jedna mala ekstenzija vam može i često puta hoće napraviti veliku uslugu i čak vam može spasiti računalo od raznoraznih neželjenih stvari koje danas tako lako dođu na naša računala i udomaće se u našim računalnim sustavima.

Iako niti jedan antivirus, baš kao niti jedan sustav provjere i sigurnosti nije ”100% siguran”, ono što se može reći za VirusTotal jest da su korisnici zadovoljni s njime. S obzirom da  se radi o maloj ekstenziji koju je svakako dobro i poželjno imati, zašto je ne instalirati? Sami ćete sebi biti zahvalni, a i za datoteke koje ubuduće budete skidali ćete puno bolje znati koliko su i jesu li sigurne.

Online provjeru datoteka i web stranica možete provjeriti ovdje.

 

Piše: I.H.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.