Kalač na imanju pronašao morsku vodu, kristale soli otkrio u džezvi

Fenomen u Rožajama

Svakodnevnicu rožajskog preduzetnika Feha Kalača, koji se bavi otkupom pečuraka i borovnice, u maju je prekinulo neobično otkriće-slučajno je pronašao izvor slane vode i to na vlastitom imanju.

Kalač je otkrio ovaj prirodni fenomen dok je kopao kanale za običnu vodu koju koristi za održavanje pogona u svom biznisu.

“Sve sam otkrio tokom ispiranja jame i vidio sam da je voda siva. Iz dana u dan primijetio sam da ne mijenja boju, pa sam jamu ispirao kompresorom. Zatim sam ispario manju količinu vode u džezvu i vidio sam kristale, što je bila jasna naznaka da je u pitanju so”, kaže Kalač za CdM.

Kako tvrdi, salinitet vode slučajno otkrivene u Rožajama je sličan morskoj vodi u Bokokotorskom zalivu.

Mineralne vode na području Rožaja, Bijelog Polja i Andrijevice nijesu nepoznanica. Međutim, ono što kopka sve mještane jeste da li se radi o zarobljenim morskim vodama iz davne geološke prošlosti, o čemu su istraživali i stručnjaci 70-tih godina.

Imanje Kalača (Foto: RTV Rožaje)

Detaljnim hemijskim analizama u Rožajama tih godina je utvrđeno da iz dubljih djelova terena dolaze slane vode sa velikim ostatkom isparenja i velikim sadržajem natrijuma i hlorida. Po svom hemizmu ove vode su slične naftnim, o čemu je Kalač i čitao u Rožajskom zborniku o mineralnim vodama Rožaja.

Foto: RTV Rožaje

“Pretpostavka je da se na dubini od hiljadu metara ispod nas nalazi dio zarobljenog mora i da pod određenim pritiscima voda izlazi napolje”, navodi Kalač.

Za šta će slanu vodu koristiti rožajski preduzetnik još nije odlučio. Kaže da moraobaviti još neka ispitivanja kako bi otkrio da voda nema bakteriološke sastave.

“Ako toga ne bude bilo, onda ću je koristiti za upotrebu, ali o tom potom. Kod nas je oktivena i kisjela voda i to u selu Bašča koje je od mene udaljeno možda ni kilometar. Ipak, svi se čude otkud slana voda i to baš u Rožajama”, kaže Kalač.

S.Bošković

cdm.me

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.