Kalajdžija: Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se njim služi

Direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija ukazao je danas na Međunarodni dan maternjeg jezika na značaj razvijanja pozitivne svijesti o očuvanju vlastitog jezičkog identiteta, poručivši da bosanski jezik nije bošnjački i da je bosanski jezik historijska činjenica.

Kalajdžija je istakao da je osnovna funkcija jezika da povezuje ljude, on se može samo politički zloupotrebljavati, ali da se treba odgovoriti na dnevno politička negiranja bilo kojih jezičkih identiteta.

Poručio je da u svijesti građana treba njegovati toleranciju i potrebu poštivanja elementarnih ljudskih prava u koja spada i pravo na jezik.

-Jezik je spona šta je bilo s našim društvom ranije i šta imamo danas. Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se služi tim jezikom – potcrtao je Kalajdžija u izjavi novinarima.

Saradnica Instituta za jezik mr. Zenaida Karavdić navela je da treba dozvoliti svakome da svoj jezik može da naziva onako kako on osjeća da treba, jer standardizacije jesu donekle različite, ali je većina stvari ista.

-Ta tri standardna jezika, koja su u suštini jedan organski idiom, jezik koji svi razumijemo, jednostavno se nazivaju na tri različita načina i to treba poštivati – rekla je Karavdić, dodajući da treba poštivati specifičnosti svakog jezika, kao i jezične dijalekte.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je u Sarajevu predavanjem pod nazivom “Razvijanje svijesti o jezičkom identitetu”, koje je organizirao Institut za jezik.

senzor.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.