Katar nabavlja 490 borbenih oklopnih vozila

Ugovor s Francuskom obuhvata borbene aviona Rafale, komercijalne avione i infrastrukturne projekte te oklopna vozila.

Francusko oklopno vozilo VBCI 8×8 našlo je prvog kupca izvan francuskih granica, riječ je o Kataru, nakon što su dvije države potpisale različite trgovinske ugovore vrijedne 14 milijardi dolara.

To obuhvata borbene aviona Rafale, komercijalne avione i infrastrukturne projekte te oklopna vozila.

Vjerovatno je da će Oružane snage Katara preuzeti novu verziju vozila VBCI-2, koju je Nexter predstavio prije dvije godine.

VBCI-2 ima nadograđene komponente pogonskog sklopa i modularni paket oklopa, prenosi Defender.

Koji sistem kupole želi Katar za sada nije poznato.

Sjajna vijest za proizvođača

Međutim, Nexter je tri puta testirao VBCI s novom dvoposadnom T40 kupolom za bliskoistočnog kupca 2015. godine, što je najvjerojatnije bio Katar.

Kupola T40 će opremiti sljedeću generaciju francuskih vozila Jaguar 6×6, koja se nabavlja uz vozila Griffon, kao dio Scorpion programa.

Ova kupola je naoružana 40 milimetara stabiliziranim Cased Telescoped Armament Systemom, koji je razvio CTA International, joint venture BAE i Nextera.

Lockheed Martin UK, koji isto proizvodi 40milimetara CTAS kupolu za vozila britanske vojske Ajax i Warrior, također bi mogao pružiti rješenje za Katar.

Francuska vojska trenutno koristi konvencionalnu kupolu od 25 milimetara za svoju VBCI flotu, ali mogla bi usvojiti T40 u budućnosti.

Nova narudžba VBCI za Katar je sjajna vijest za proizvođača, koji je upravo završio VBCI proizvodnju za francusku vojsku.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.