Katar od UN-a traži intervenciju kako bi vjernici mogli ići na hadž

Vlasti Katara traže od nadležnih tijela Ujedinjenih nacija (UN) da interveniraju kako bi se ukinule zabrane i ograničenja vlasti Saudijske Arabije prema katarskim hadžijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni komitet za zaštitu ljudskih prava Katara (NHRC) saopćio je da je Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) i UN-ovom resornom specijalnom izvjestitelju za ljudska prava i vjerske slobode uputio dopis u kojem se traži da se hodočasnicima iz Katara osiguraju vjerske slobode u Saudijskoj Arabiji.

U dopisu se navodi kako je zvanična Doha zabrinuta činjenicom da vlasti u Rijadu nisu učinile niti jedan pozitivan korak u pravcu ukidanja zabrana prema hodočasnicima iz te zaljevske zemlje.

-Apeliramo da Saudijska Arabija hitno poduzme potrebne mjere kako bi i hadžije iz Katara imale iste uvjete i slobode pri obavljanju vjerskih obreda – navodi se u dopisu kojeg potpisuje predsjednik NHRC-a Ali bin Samih al-Merri.

Al-Merri dalje upozorava da je period obreda hadža sve bliže, a da su i dalje na snazi zabrane direktnih avionskih letova između Katara i Saudijske Arabije i da je kopnena granica i dalje zatvorena. Hodočasnici iz Katara nisu mogli da se prijave za hadž ni elektronskim putem.

S druge strane, Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije prije dva dana je saopćilo da su pripreme za ovogodišnji hadž okončane i da se u Meku i Medinu iz svih dijelova svijeta očekuje dolazak blizu dva miliona vjernika.

U saopćenju se navodi da hodočasnici iz Katara također mogu obaviti taj obred, ali posredstvom bilo koje nekatarske avio-kompanije.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su prošle godine prekinuli odnose i blokirali zračni prostor i kopnenu granicu Kataru kojeg optužuju za podršku terorizmu.

Katar negira optužbe i zahtjeve druge strane smatra udarom na njegov suverenitet.

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.