Katolička crkva u Španiji javno priznala zlostavljanje maloljetnika

Katolička crkva u Španiji javno je priznala u ponedjeljak da su sveštenici i drugi crkveni službenici seksualno zlostavljali maloljetnike.

“Crkva je prepoznala nekoliko vrsta zlostavljanja i čvrsto odlučila da to iskorijeni”, rekao je predsjednik Španske biskupske konferencije Rikardo Blaskez na sastanku biskupa u Madridu.

“Različite vrste zlostavljanja koja su počinili mnogi biskupi, sveštenici, religiozne osobe i laici izazvale su patnju žrtava, među kojima su mnogi mladi ljudi, a koja može potrajati do kraja života”, rekao je Blaskez, nadbiskup Valjadolida.

Papa Franjo pozvao je na samit o prevenciji seksualnog zlostavljanja s nacionalnim vođstvima Katoličke Crkve širom svijeta u februaru.

Papa je pod sve većim pritiskom da odlučno riješi problem nakon niza skandala u Čileu, Australiji i SAD-u.

U Španiji se kritikovao način na koji Crkva rješava problem zlostavljanja.

U oktobru su novine “El Pais” izvijestile da se sistematski zataškavalo zlostavljanje koje su počinili zaposlen Crkve u toj većinski katoličkoj zemlji.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.