Kelner je novi vlasnik Telenora u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj

Investicioni fond PPF grupa, češkog milijardera Petra Kelnera, novi je vlasnik Telenora u Crnoj Gori, Srbiji,  Mađarskoj i Bugarskoj. Ugovor o prodaji vrijedan je 2,8 milijardi eura, a dolazak velikog investicionog fonda pokazuje da je tržište telekomunikacija u Crnoj Gori konkurentno i otvoreno za dalje investicije u ovoj oblasti, kazali su za CdM u Ministarstvu ekonomije. Postavlja se pitanje kako će se ulazak PPF grupe odraziti na tržište telekomunikacija u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekonomije je zvanično obaviješteno da PPF grupa kupuje Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope, što uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operations.

<<<Telenor prodao kompanije u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi eura<<<

Vrijednost transakcije iznosi 2,8 milijardi eura i najava je da će čitav proces biti završen u trećem kvartalu ove godine, nakon dobijanja neophodnih regulatornih odobrenja.

“Poslovna odluka PPF grupe potvrđuje da je tržište telekomunikacija u Crnoj Gori konkurentno i otvoreno za dalje investicije u ovoj oblasti. PPF grupa, koja će preuzeti Telenorovo poslovanje, investitor je čiji je portfolio ulaganja prisutan ne samo na tržištu telekomunikacija, već i na tržištima bankarstva i finansijskih usluga, biotehnologije, osiguranja, nekretnina, poljoprivrede. Njihova aktivnost na evropskom tržištu telekomunikacija uliva povjerenje da će se dinamičan razvoj mreža i usluga u Crnoj Gori nastaviti, na zadovoljstvo krajnjih korisnika usluga”, kazali su za CdM iz resora ministarke Dragice Sekulić.

Petr Kelner

Sa ulaskom češkog milijardera na crnogorsko tržište nezadovoljan je stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević.

“Apsolutno nijesam zadovoljan. Najradije bih da nema nijedne strane kompanije u Crnoj Gori. Nijesu imali potrebe nikad da dođu. Izgubili smo pare, radna mjesta, zdanje. Ništa dobro dobili nismo što već nismo imali. Sve smo to imali-znanje, ljude, tehnologije, mogli smo da prodajemo, izabrali smo da uvozimo. Umjesto da zarađujemo, izabrali smo da trošimo. Sa srećom nam bilo”, kazao je CdM-u Boljević.

Vratili smo se cijenama na period nastanka telefona

Od tri mobilna operatera, Telenor u Crnoj Gori ima najviše korisnika mobilne telefonije-389.309.

Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori, uvjerava da transakcija neće uticati na korisnike i lokalne partnere.

“Nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima”, kazala je Štajner.

Sa njom se ne slaže Boljević.

Predrag Boljević

“Ova transakcija će se odraziti negativno na korisnike. Ovaj novi koji je dao 2,8 milijardi eura biće zainteresovan za povraćaj investicija, a ne nove tehnologije. Njega neće interesovati korisnici”, mišljenja je Boljević.

Ističe da su u zadnjih godinu dana sve cijene u Crnoj Gori u elektronskim komunikacijama porasle više od 100 odsto.

“Mobilna telefonija je trenutno katastrofa! Da li vam je poznato da pozivanje ka broju 1 telefonskog imenika košta 30 centi po minutu?! Ja sam potrošio pet eura što sam par puta zvao 1800. Pogledajte cijene razgovora u mobilnoj telefoniji i shvatićete da nemate ispod 14 centi po ragovoru. Prije neku godinu ste imali minut razgovora po sedam centi. Vratili smo se cijenama na period nastanka telefona”, naglasio je Boljević.

Država nijesu Petrovići ni Karađorđevići

Podsjeća da Crna Gora ima najvišu penetraciju-dva telefona po glavi stanovnika, 100 odsto digitalizovanu mrežu, sve najsavremenije tehnike, tri mobilna operatera.

“A mi smo trenutno u takvom monopolu koji svi vide i svi ćute. Obesmišljavamo postojanje Elektrotehničkog fakulteta. Za koga ćemo tu djecu da školujemo?!”, pita se Boljević.

Izgubili smo, kaže, pojam šta znači država.

“Nama je država imaginacija-kralj Nikola i Vojislavljevići. Mitomaniju nas uče! Država je interes moj i tvoj, ekonomski. Ako ga nema, nema ni države. Država nijesu Petrovići ni Karađorđevići”, izričit je Boljević.

Ko je Petr Kelner?

Petr Kelner najbogatiji je Čeh i nalazi se na 88. mjestu Forbsove liste svjetskih mlijardera. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 15,9 milijardi dolara.

Živi u gradu Podkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Ima i kuću u centru Praga, na Barbadosu i u švajcarskim Aplima.

Kelnerova kuća

Ljubitelj je umjetnosti i aviona-ima Boing 737-700, kojim svuda putuje.

Oženjen je i otac je četvoro djece.

O kompaniji PPF?

Češka PPF je najveća investiciona grupa u centralnoj i istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj ove godine.

PPF je osnovan u Češkoj Republici 1991. godine kao investicioni fond i aktivno je učestvovao u privatizacionim procesima na istočno-evropskim tržištima koje su se desile nakon 1989. godine.

foto: RAS

U posljednjih nekoliko godina, PPF se fokusira na jačanje i razvoj postojećih investicija, iako nastavlja da traži nove investicije i poslovne mogućnosti.

Ulaganja grupe u nekretnine takođe idu uspješnim pravcem, pri čemu se ne fokusiraju samo na tržišta u razvoju poput Rusije, već i na razvijene zapadnoevropske zemlje, kao što su Holandija i Njemačka.

Grupa ima dugoročan pristup za razvoj ključnih sektora od interesa, posebno bankarskih i nebankarskih finansijskih usluga, maloprodaje, osiguranja, metalno rudarstvo-zajedno sa partnerima u Polymetal-u i nedavno i u telekomunikacije i biotehnologije.

PPF-a je prisutan na tržištima od Evrope do Rusije, SAD-a i preko Azije, a posjeduje imovinu od skoro 35 milijardi eura.

PPF je u 2014. godini stekla većinski udio u mobilnom operatoru O2 u Češkoj Republici, najvećem telekomunikacionom operateru u zemlji koji svoje operacije ima i u Slovačkoj.

Udio vlasništva u O2 Češka je 81 odsto. Osim toga, 100 odsto je vlasnik kablovskog i fiksnog operatora Czech Telecommunications Infrastructure-CETIN.

O2 i CETIN

O2 je najveći telekom operator u Češkoj (bivša Telefonica mreža, koju je PPF kupio 2014). Ima ukupno oko osam miliona fiksnih i mobilnih korisnika (pet miliona mobilnih u Češkoj, oko dva miliona u Slovačkoj i oko 800K broadband internet korisnika u Češkoj).

U Češkoj su broj jedan u mobilnoj i TV segmentu, a u Slovačkoj su na trećem mjestu, ali najbrže rastu sa prihodima i korisnicima.

Prihod u 2016.godini iznosio je preko 1,3 milijarde eura.

Njihova uloga u O2 se ograničava na kontroling, finansije i investicije, dok su komercijalne i tehničke poslove povjerili drugim vlasnicima.

CETIN mreža se sastoji od 38.000 kilometara optičkih kablova plus 20 miliona kilometara bakarnih parica. Prihoduje oko 700 miliona eura, a orjentisan je uglavnom na pružanje usluga veleprodaje mobilnim operatorima, kao i maloprodaje poslovnim korisnicima i međunarodnim klijentima.

Slađana Đukanović

Izvor: cdm.me

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.