Kineska svemirska stanica Tiangong-1 će pasti na Zemlju naredne sedmice

Evropska svemirska agencija (ESA) je prognozirala da će svemirska stanica pasti na Zemlju između 30. marta i 2. aprila, a sada se pojavila informacija da će se to dogoditi 1. aprila. Kada svemirska stanica padne na Zemlju, okončat će napetost i dileme o lokaciji pada.

Tiangong-1 je uzrok mnogih briga jer Kina više nema kontrolu nad svojom svemirskom stanicom. Kineski inžinjeri ne mogu ponovo upaliti motore i usmjeriti stanicu da padne u okean. Stanica Tiangong-1 je bila prilično teška, blizu 8.500 kg, kada je lansirana 2011. godine, a zbog toga će postati jedan od najmasivnijih objekata koji će nekontrolisano pasti na zemlju. Srećom, veći dio stanice će sagorjeti u atmosferi, ali je ipak moguće da njeni veći dijelovi padnu na tlo.

Naravno, šanse da ovi dijelovi pogode nekoga su ekstremno male, ali je eksperti pomno prate. Uprkos tome, oni ne mogu znati gdje će pasti sve do dana dok se to dogodi, a to se može dogoditi bilo gdje, na većem dijelu Južne Amerike, Afrike, Australije, dijelovima Sjeverne Amerike, Azije i Evrope.

Stanica se kreće brzinom od 27.359 km/h.

Osim ESA-e, svemirsku stanicu Tiangong-1 prati i NASA, kao i neprofitna organizacija Aerospace Corporation.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker