Ko je škrt prema tebi, ti budi darežljiv prema njemu

PRAŠTANJE

Opraštaj i budi tolerantan prema ljudima. Sakrij njihove pogreške, zaboravi loše što su ti uradili, zanemari uvrede, pa će ti srce biti čisto i vedro, pridobit ćeš hiljadu srca i zadobiti Allahov oprost! Ne razmišljaj o osveti, jer je život isuviše kratak. Allah voli praštanje i ako ti oprostiš Njegovim robovima, On će oprostiti tebi!

Oprosti onome ko ti je učinio nažao i budi pomirljiv. Oduzmi mu oružje iz ruke, „slomij“ mu štap, a mač mu vrati u korice. Osjetit će kajanje i žaljenje i nastojat će da te odobrovolji i da se s tobom izmiri. Tvoje praštanje učinjene nepravde, tvoja je blistava pobjeda, pa ti na njoj čestitamo!

ODRŽAVANJE KONTAKATA

Održavaj kontakt sa onim ko to ne čini sa tobom. Ako održavaš kontakt s onim ko ga održava sa tobom, to je lijepo, ali je još ljepše da to činiš s obim ko to ne čini s tobom. Time potvrđuješ čistotu svoje duše i neiskvarenost svoje nutrine i zaslužuješ Allahove blagodati koje ti daruje. Pokušaj uspostaviti kontakt s onim ko tebe izbjegava, steći ćeš prijatelja, a njegova mržnja prema tebi pretvorit će se u iskrenu ljubav, i ti ćeš ubrati plodove.

DAVANJE

Daj onome ko tebi uskraćuje. Kad je riječ o poklonima, nemoj s ljudima postupati po principu kupovine i prodaje, niti dobitka i gubitka! Budi plemenit i darežljiv. Ko je tebi nešto uskratio, ti njemu daj; ko je škrt prema tebi, ti budi darežljiv prema njemu. Tako ćeš biti na dobitku i zaslužit ćeš Allahovu nagradu i nadoknadu u vidu duševnog zadovoljstva, zdravlja i zaštite od dušmanskog zla!

OGOVARANJE

Ogovaranje je smrdljiva lešina i moralna niskost, stoga sačuvaj svoj jezik od njega! Očisti svoja usta od tuđe časti i ne jedi ljudsko meso, jer je otrovno! Ljude spominji samo po dobru. Ne istražuj njihove sramote! Ne raduj se njihovim posrtajima i ne obznanjuj njihove greške, pa ćeš živjeti u miru i sigurnosti!

DINAMIT

Ne nosi dinamit u džepovima, riješi se mržnje i netrepeljivosti! Očisti srce od zlobe, uživat ćeš istog trenutka u rajskim ljepotama smirenosti i blaženosti i biti u miru i sa sobom i sa ljudima.

Nemoj da ti srce bude ruina u kojoj sklonište nalaze škorpije i zmije, već cvijetna bašča puna plodova, ptica i rijeka!

Izbor: ”Mapa Puta”

Autor: Aid El-Karni

Izvor: Akos.ba

Pripremila: Edina Mudželet

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.