Ko kome prodaje oružje

Trka u naoružavanju zaljevskih zemalja

Članice Vijeća za zaljevsku saradnju potrošile su hiljade milijardi dolara na oružje samo u ovoj godini.

Globalna trgovina oružjem cvjeta, a prodaja zemljama Srednjeg istoka raste.

U toku je trka u naoružavanju zemalja arapskog Zaljeva. Članice Vijeća za zaljevsku saradnju – Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Saudijska Arabija i Kuvajt – potrošile su hiljade milijardi dolara na oružje samo u ovoj godini.

Donosimo sporazume koji su sklopljeni u posljednje vrijeme.

Saudijska Arabija

Do sada u 2018. godini Saudijska Arabija izdvojila je više od 3.000 milijardi dolara na kupovinu oružja.

Španija: Ministarstvo odbrane je 12. aprila saopćilo da se ta zemlja i Saudijska Arabija nalaze pred finaliziranjem ugovora o kupovini ratnih brodova vrijednog 2.000 milijardi dolara.

Španska državna kompanija za pravljenje brodova Navantia će prodati pet malih borbenih brodova Kraljevstvu.

Dogovor uključuje i obuke španskog vojnog osoblja u Saudijskoj Arabiji i gradnju mornaričkog konstrukcijskog centra u toj zemlji.

Velika Britanija: Devetog marta je potpisan memorandum o namjerama između dvije zemlje, kojim se želi završiti diskusija o kupovini 49 aviona tipa Typhoon.

Sjedinjene Američke Države: Osmog aprila je State Department odobrio moguću prodaju samohodnih sistema Howitzer i opreme za konverziju Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 1.310 milijardi dolara, saopćio je Pentagon.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 22. marta saopćio kako je odobrio moguću prodaju protutenkovskih raketa Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od gotovo 670 miliona dolara, samo nekoliko sati nakon što se saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastao sa šefovima Pentagona.

Sjedinjene Američke Države: Istog datuma je State Department odobrio moguću prodaju vojnih rezervnih dijelova u vrijednosti od 300 miliona dolara i ugovor o održavanju helikoptera u vrijednosti od 106,8 miliona dolara.

“Ova predložena prodaja će doprinijeti američkoj vanjskoj politici i ciljevima državne sigurnosti tako što će unaprijediti sigurnost prijateljske zemlje”, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države: Američka vlada je 18. januara odobrila prodaju usluga podrške raketnim sistemima Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Katar

Katar je u 2018. godini izdvojio više od 490 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Američka vlada je 8. marta odobrila moguću prodaju opreme i podrške u vrijednosti od gotovo 197 miliona dolara kako bi se unaprijedio Katarski centar za zračne snage i zračne operacije.

Sjedinjene Američke Države: Washington je 9. marta odobrio moguću prodaju Kataru sistema “Napredna preciznost Kill Weapon II” u vrijednosti od 300 miliona dolara.

Kuvajt

Kuvajt je do sada u 2018. godini izdvojio više od 300 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 21. februara odobrio moguću prodaju Kuvajtu aviona King Air 350ER za nadzor i izviđanje u vrijednosti od 259 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 20. februara odobrio moguću prodaju patrolnih brodova Kuvajtu u vrijednosti od 100 miliona dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati su u 2018. godini izdvojili više od 200 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: SAD je 8. marta odobrio moguću prodaju Emiratima 300 AIM-Sidewinder Block raketa, 40 AIM-9X-2 Sidewinder Captive Air Training raketa i 30 jedinica taktičkog vođenja u vrijednosti od 270,4 miliona dolara.

Oman

Oman je u 2018. godini izdvojio više od 60 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Oman je 5. januara zatražio sredstva i servise za podršku unapređenja softvera Operational Flight Profile za njegovu flotu F-16 aviona, identifikacijski nadzorni sistem Friend or Foe, kao i sigurnu komunikacijsku opremu u vrijednosti od 62 miliona dolara.

Bahrein

Bahrein do sada nije izvještavao o kupovini oružja u 2018. godini.

Izvor: Al Jazeera

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.