Koje podatke Windows prikuplja od nas? Uskoro dobijamo odgovor…

Posle dugo vremena Microsoft je odlučio da konkretnom nadogradnjom Windowsa odgovori na zabrinutost korisnika za bezbednost ličnih podataka.

Kompanja Microsoft je već duže vreme pod pritiskom evropskih zakona, koji je primoravaju da bude transparentna u vezi sa podacima koje prikuplja od svojih korisnika. I nakon što je objavljeno koje su to podaci koje operativini sistemi Windows sakupljaju, Evropska unija je od Microsofta zatražila da ode korak dalje.

Najnovija nadogradnja će korisnicima omogućiti da saznaju koji to tačno podaci odlaze “napolje”, i to koristeći sam operativni sistem.

Nova nadogradanja prvo će biti dostupna ograničenom broju korisnika, koji imaju pristup novom “Windows Diagnostic Data Vieweru”. Taj program korisniku daje mogućnost da pregleda podatake koje Windows 10 šalje serverima Microsofta.

A među tim podacima se nalaze informacije o eksternim uređajima i periferijama, konfiguracijskim opcijama, podaci o performansama, pa i gledanju filmova, instaliranim aplikacijama, i o još mnogo toga.

Korisnici koji žele da imaju više kontrole nad podacima koje njihov sistem šalje, moći će da pregledaju sadržaj “poslatog paketa”.

Nova aplikacija prvo će biti dostupna Windows insajderima. Microsoft planira da je uključiti sledeću veliku nadogradnju za Windowse 10, koja bi trebalo da bude izdata negde na proleće.

(b92)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.