Koje su alternative za Microsoft Office i PDF?

Ima li alternativnih programa koji će podjednako dobro poslužiti svrsi?

Ako želite imati program s kojim ćete moći podržavati ogroman broj formata datoteka i za koji ćete znati da radi pouzdano, Microsoft Office je definitvno jedan od najboljih izbora na koji se korisnik može odlučiti. Slično je i kod Adobe Readera. Oba programa su osmišljena na način da mogu na vrlo jednostavan način očitavati i prepoznavati vrlo velik broj formata.

Ipak, postoje korisnici koji možda ne žele koristiti niti jedan od ova dva programa. Nevezano što može biti uzrok ili razlog tomu, neki korisnici jednostavno ne žele imati niti Office niti Adobe Reader. I što tada? Postoje li neki drugi programi koji će podjednak način poslužiti kao i ova dva? Dobra vijest je da postoji. O kakvim programima se točnije radi i koja je razlika između tih programa i Microsoft Office-a odnosno Adobe Readera – pročitajte u nastavku.

 

google-drive

Google Drive

Ako koristite Android operativni sustav na bilo koji način (pogotovo ako imate pametni telefon koji u sebi ima Android) i ako vam se Googleov pristup sviđa, pokušajte Google Drive. Radi se o programu koji manje-više (više ”više” nego ”manje”) jako dobro može zamijeniti velik broj servisa koji u sebi ima Microsoft Office. Google Drive, za one koji nisu informirani, u sebi objedinjuje servise kao što su Google Docs, Google Sheet i Google Slide.

U prijevodu, to su Googleove inačice istih servisa koje nudi Microsoft, tako da Google Drive može poslužiti kao odlična alternativa Office servisima. Kao dodatni bonus Google Drive u sebi im ugrađenu podršku za očitavanje PDF datoteka. Uz Google Drive možete bez problema ubiti ”dvije muhe jednim udarcem.”

Ako već imate neki dokument koji se inače otvara samo Microsoft Office programom, dobra vijest je da sve takve dokumente možete vrlo lako učitati na Google Drive. Ako vam dosadi raditi išta na tom dokumentu ili ga gledati, možete ga snimiti u formatu u kojem je prvotno bio.

Office Viewer

Office Viewer

Office Viewer je vrsta čitača dokumenata koji je alternativa Microsoft Officeui to u punom smislu riječi. Naime, radi se programu koji je osmišljen od strane Microsofta. U čemu je riječ i zbog čega je Office Viewer dobar?

Radi se o programu preko kojeg korisnik može nesmetano pregledavati bilo koji dokument kojega je potrebno otvoriti sa odgovarajućim Microsoft Office servisima (radi se o ”tri mušketira” – Microsoft Word, Microsoft Excel i Microsoft PowerPoint). Osim toga, korisnik može svaku od datoteka otvarati bez potrebe spajanja na internet, što je odlično ako ste više ”offline” korisnik i ako se ne želite za svaku sitnicu spajati na internet (pod uvjetom da vam internet nije stalno spojen).

Jedini da tako kažem nedostatak ovog programa se ogleda u tome što se preko njega niti jedan dokument ne može mijenjati. Ono što korisnik može raditi jest- otvarati dokumente i čitati ih, ali bez mijenjanja. Dobra alternativa ako na brzinu trebate otvoriti neki Microsoft Office dokument i pogledati neke tablice ili pročitati što piše u Word dokumentu.

Nažalost, podrška od strane Microsofta u smjeru Office Viewera više postoji. Iz Microsofta kažu da je glavni uzrok toga što sada Microsoft svojim korisnicima nudi i druge načine pregledavanja Microsoft Office dokumenata. Sve u svemu, Office Viewer je i danas odličan izbor za čitanje Office dokumenata u izvanmrežnom načinu rada.

Office Online

Office Online

Office Online je suprotnost Office Vieweru u smislu toga da se ovdje radi o programu koji je zadužen za ”online” čitanje Microsoft Office dokumenata. Dodatna prednost Office Online programa jest ta što ovaj program, za razliku od Office Viewera, svojim korisnicima omogućuje osim čitanja i pregledavanja i mijenjanje dokumenata te pregledavanja PDF datoteka.

Iako mogućnostima siromašniji od originalnog Microsoft Office programa, Office Online je u stvar vrlo dobra alternativa. Radi se o programu koji je besplatan i koji je spojen sa Microsoftovim pod-programima kao što je Microsoft Outlook, tako da ćete preko Office Online-a bez problema moći očitati dokumenta koje vam dolaze preko elektroničke pošte.

 

Što je sa alternativama Adobe Readera?

Postoji nekoliko vrlo kvalitetnih alternativnih programa poznatom Adobe čitaču dokumenata tako da bi bilo dobro i korisno nešto reći i o njima.

Prva alternativa Adobe Readeru je program koji se zove Sumatra PDF.  Radi se u stvari o pojednostavnjenoj verziji Adobe čitača čija prvenstvena namjena je omogućavanje korisniku pregled željenih PDF datoteka.

Sumatra PDF

 

Vjerojatno ste tijekom vašeg rada primijetili da je Adobe Reader ”ogroman” program sa jako velikim brojem mogućnosti od kojih velik broj korisnika nikada niti ne koristi većinu njih. Sumatra PDF je program koji ”stane” u 5 megabajta i kao takav služi samo za ono najosnovnije – očitavanje i pregled PDF dokumenata.

Druga alternativa zapravo nije program kao takav. Radi se o čitaču PDF dokumenata kojeg je moguće instalirati tako da rade unutar više različitih internet preglednika. Ako niste znali, Google Chrome i Mozilla Firefox u sebi imaju već ugrađene podrške za pregledavanje PDF dokumenata.

čitanje pdf-a u web pregledniku

 

Kako pregledati neki od PDF dokumenata služeći se internet preglednikom? Ako je dokument snimljen na disk računala, sve što trebate učiniti jest desnim klikom kliknuti na dokument, odabrati opciju Open With i odabrati internet preglednik. To je to. PDF dokument ćete nakon toga moći pregledavati preko vašeg internet preglednika.

To bi bilo sve. Nadam se da će vam ove tri alternative za Microsoft Office i dvije za Adobe Reader pomoći u vašoj potrazi za programima koji rade isto što i ova dva, samo na drugačiji način. Međutim ono što treba napomenuti kod zamjenskih programa Officeu i Readeru jest to da niti jedan od njih nema sve mogućnosti koje nude da tako kažem- ”glavni” programi.

Alternative će možda najbolje poslužiti korisnicima koji tu i tamo trebaju nešto pregledati i/ili otvoriti neki od dokumenata, bez da trebaju koristiti glavne programe sa svim njihovim opcijama i mogućnostima. Ako ste ipak svakodnevan korisnik Microsoft Office/Adobe Readera i želite pronaći program koji će u potpunosti zamijeniti ova dva, ali da nudi baš sve ono što imaju dva navedena, mislim da to nije moguće.

Koristite li vi Microsoft Office, Adobe Reader ili neku od alternativa koje smo opisali u članku? Kakva su vaša iskustva? Zanimaju naš vaša mišljenja.

Piše: I.H.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.